MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Chovancovu smrť už rieši aj belgický minister a parlament

Toto je škrvna na povesti Belgicka… všetkým to vyrazilo dych, hovoria dvaja belgickí ministri, ktorí pre médiá komentujú škandalózny zásah policajtov proti Jozefovi Chovancovi.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Chovancovu smrť už rieši aj belgický minister a parlament
Zdroj: TASR/AP

V Belgicku neutíchajú debaty o primeranosti zásahu belgických policajtov na letisku Charleroi proti slovenskému občanovi Jozefovi Chovancovi z februára 2018.

Mimoriadne odsúdeniahodné je najmä hajlovanie mladej policajtky počas brutálneho zásahu, po ktorom Slovák v nemocnici zomrel.

Hajlovanie je cez čiaru

Belgický portál The Brussels Times referuje o rozhovore, ktorý aktuálne poskytol belgickej RTL minister regionálnej valónskej vlády Jean-Luc Crucke zodpovedný za letiská. Témou bol zákrok proti Chovancovi. “Fašisti nemajú miesto v demokratických inštitúciách ani v polícii,” znie výstižný názov článku.

“Existujú gestá, ktoré policajní profesionáli nemôžu používať, hoci to žiadnym spôsobom neospravedlňuje násilie Jozefa Chovanca, ktoré bolo tiež abnormálne,” cituje portál ministrove slová.

Ďalej v rozhovore uvádza, že policajti v demokratickej krajine musia mať za sebou tréning, ktorý im neumožní robiť také veci, ako je vidieť na zázname zo zákroku v Chovancovej cele.

Je to šokujúce

Belgická verejnosť vášnivo komentuje postup policajtov. Niektorí ich kritizujú a pridávajú aj vlastné negatívne skúsenosti. Mnohí však tvrdia, že ak by sa Slovák správal normálne, k ničomu nemuselo dôjsť. Hajlovanie policajtky sa však ospravedlniť nedá.

“Je to škvrna na Belgicku a vyšetrovanie tohto prípadu sa musí čo najskôr ukončiť,” uvideol valónsky minister. Podobne sa vyjadril aj federálny minister vnútra Pieter De Crem.

“Minister De Crem vyhlásil, že zábery sú šokujúce a všetkým vyrazili dych. Akékoľvek odvolávanie a postavenie mimo služby však musí byť v rukách polície,” uvádza The Brussels Times.

Do hry vstupuje už aj belgický parlament. Na prípad sa chce pozrieť parlamentný výbor pre spravodlivosť a plánuje vypočutie kompetentných osôb.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM