MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Britského Covidu-19 máme viac ako Briti!

Zmutovanému a oveľa infekčnejšiemu variantu koronavírusu sa u nás mimoriadne darí. Nemci si všímajú, že situácia je na Slovensku naozaj zlá.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Britského Covidu-19 máme viac ako Briti!
Zdroj: pixabay.com

Nemecký portál spiegel.de informuje hneď v titulku, že „Slovensko hlási dramatické rozšírenie britského variantu Covid-19.“ Opiera sa o vyjadrenie slovenského premiéra Igora Matoviča aj infektológa Pavla Jarčušku.

Dramatické rozšírenie

Spiegel píše, že zdravotníci a experti na Slovensku bijú na poplach. Dôvodom je rýchlo sa šíriaca nákaza Covid-19 britského typu.

„Premiér Igor Matovič v piatok informoval, že britská mutácia v stredu predstavovala okolo 71% všetkých pozitívnych výsledkov testov. Regionálne to bolo aj viac,“ približuje nemecký portál.

Odvoláva sa pritom aj na vyhlásenie košickej univerzitnej nemocnice. Tá v piatok oznámila, že podiel britského variantu Covid-19 stúpol na viac ako 90% pozitívnych výsledkov testov.

„Zdá sa, že podiel britského vírusu na Slovensku je vyšší ako vo zvyšku EÚ a tiež vyšší ako vo Veľkej Británii,“ cituje Spiegel slová infektológa Pavla Jarčušku.

Postihuje deti

Za rozšírením britskej mutácie Covid-19 je pravdepodobne aj viac detí hospitalizovaných v nemocniciach. Práve v košickej fakultnej nemocnici sa počet detských pacientov za posledné dva týždne zvýšil približne o tretinu. Aktuálne ich tam leží desať.

„Vo všeobecnosti je priebeh ochorenia u detí ľahký až stredne ťažký, ojedinele máme dieťa aj s ťažkým priebehom, najmä u detí s pridruženými zdravotnými ťažkosťami,“ uviedla pre TA3 riaditeľka DFN Jaroslava Feketeová.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM