TOS Zo zahraničia

Švédske cesty brázdia deti na Porsche či BMW: Netreba im ani vodičák! Ako je to možné?

Švédsko je známe ako krajina, ktorá si tvrdo presadzuje bezpečnosť na cestách. O to zarážajúca je ich „diera v zákone“.

Ilustračný obrázok k článku Švédske cesty brázdia deti na Porsche či BMW: Netreba im ani vodičák! Ako je to možné?
Zdroj: Unsplash.com , Unsplash.com / CC0 1.0

Svetovými médiami obletela správa o 15-ročnej Eveline zo Švédska, ktorá v tomto veku ešte nemá nárok na riadny vodičský preukaz. Napriek tomu už jazdí na BMW a úplne legálne.

K 15. narodeninám

Za všetkým je takmer storočné nariadenie, ktoré sa pôvodne vzťahovalo na poľnohospodárske vozidlá ako sú traktory.

Toto nariadenie umožňuje už deťom od 15 rokov jazdiť bez riadneho vodičského preukazu na akomkoľvek aute, ktoré je upravené na maximálnu rýchlosť 30 km/h.

Okrem úpravy maximálnej rýchlosti musí byť vzadu na aute namontovaný výstražný trojuholník, ťažné zariadenie a musia byť odstránené zadné sedadlá. Potom už stačí len preukaz na moped, na ktorý majú nárok osoby od 15 rokov, resp. na traktor, ktorý je možné vo Švédsku vlastniť od 16 rokov.

Takto upravené autá tam nazývajú aj ako A-traktory.

Evelina dostala auto ako odmenu za úspechy v škole a zároveň ako darček k 15. narodeninám. „Zvyčajne ho používam do školy alebo keď idem von s priateľmi,“ cituje mladé dievča portál France24.

Počet nehôd stúpa

Takto nastavený systém je pritom v kontraste s tým, ako inak Švédsko tvrdo presadzuje bezpečnosť na cestách. Množstvo neplnoletých šoférov sa zvýšilo najmä od roku 2020, keď umožnili elektronicky limitovať maximálne rýchlosti áut.

Polícia aj poisťovne odvtedy už premietli svoje obavy z výrazného nárastu počtu nehôd s účasťou A-traktorov. V roku 2022 sa pri takýchto nehodách zranilo viac ako 200 osôb a štyria ľudia zahynuli.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM