redakcia Bardejovský Reportér Regióny Regióny

Súzvuk unikátnych chutí

Ak hľadáte naozaj výnimočné spojenie dobrého jedla a pitia, potom sú práve pre vás určené dva susediace podniky Piváreň Finder a Familia Ristorante. Svojou neopakovateľnou atmosférou a sortimentom nadchnú každého fajnšmekra.

Ilustračný obrázok k článku Súzvuk unikátnych chutí
Zdroj: Piváreň Finder

Túlajúc sa bardejovskými uličkami sme natrafili na piváreň a reštauráciu v širšom centre Bardejova. Ulica, kde sídlia, susedí s autobusovou stanicou. V okolí je mnoho parkovacích miest pre automobily. Z námestia sme tu dorazili za desať minút pešou chôdzou.

Taliansky šmrnc Familia Ristorante

Interiér reštaurácie dýcha toskánskym vidiekom. Nápaditý dizajnový nábytok dopĺňajú nástenné maľby vinárskych údolí. Každý z prvkov má svoje miesto, pozadí hrá príjemná hudba. Čašník nás víta a podáva jedálny lístok. Uisťuje nás, že ak máme chuť na pizzu, tak sme tu určite správne. Výber pizze je široký a vyhovie aj náročnejším zákazníkom.

Na potulkách sme štyria, skúsime teda aj jedlá z ponuky „À la carte“. Medzirečou, sa od čašníka dozvedáme, že reštaurácia prešla pred dvoma rokmi rozsiahlou rekonštrukciou a dvojnásobne sa zväčšila kapacita kuchyne aj počet miest na sedenie. Objednávame si polievku, hlavné jedlo aj dezert. Čašník nám ponúkol aj vínnu kartu, vyberáme si jemné ružové víno.

O chvíľku máme na stole polievku, jej vôňa predpovedá skvelú chuť. A naozaj, rozoznateľné chute prvotriednych surovín poznať už na takom jednoduchom jedle. V našom výbere druhého chodu sa ocitla v Bardejove už legendárna pizza, tradičné cestoviny Carbonara, hríbové risotto a steak z hovädzej sviečkovice.

Jedlo je na tanieri naservírované úhľadne a nevtieravo. Pizza je jednoducho úžasná. Tenké chrumkavé cesto, jemný paradajkový základ, pravá Mozzarella a čerstvé lístky bazalky. Pri odovzdávaní prázdneho taniera sa od čašníka dozvedáme aj informáciu, že pizzu dnes pripravoval hosťujúci šéfkuchár Francesco. Zvyšok kolektívu nesklamal.

Jemne prepečený steak, ktorý sa rozplýval na jazyku, „karbonárky“ s domácou slaninkou, jemné krémové risoto. Úprimne, taniere patrili skôr do stredu stola, pretože každý z našej štvorčlennej partičky, chcel ochutnať zo všetkých jedál. Zlatou bodkou návštevy bolo zázvorové tiramisu. Ak by sme chceli čokoľvek vytknúť niektorému z jedál, bolo by to márne.

Všetky tri chody nás po prvej návšteve presvedčili natoľko, že sme rozhodnutí, stať sa vernými zákazníkmi. Po výdatnej večeri je vždy dobré dať si pár dúškov piva. A tak, s ešte väčšou zvedavosťou vchádzame do pivárne, o ktorej sme už počuli, že je tou najlepšou v Bardejove. Chceme si tieto informácie overiť na „vlastnej chuti“.

V Pivárni Finder

Vo vyhlásenej bardejovskej pivárni na Slovenskej ulici je podvečer poriadne rušno. Chvíľku zdržania pri objednávke kompenzujeme obkukávaním ľahkého industriálneho interiérového dizajnu. Našou jasnou voľbou pri výbere piva bolo tankové 12° stupňové pivo ŠARIŠ. Ako nám vraví čašníčka, vďaka technológii skladovania a čapovania je overenou tutovkou a určite nesklame.

Po úvodnom štrgnutí sa začíname intenzívne vypytovať na obe prevádzky majiteľa, ktorého sme v pivárni práve zastihli. Využívame jeho prítomnosť, aby sme sa dozvedeli čo najviac od toho najpovolanejšieho. Pavol Slezák vlastní piváreň od roku 2003. Pri úvodnej rozprave si spomienkou uctil pôvodného majiteľa, podľa ktorého je piváreň pomenovaná od jej vzniku v roku 1993.

„Piváreň Finder založil Andrej Fedorko, ktorého prezývali Finder. Bohužiaľ už nie je medzi nami, no keďže mal toto miesto naozaj rád, prisľúbili sme si, že jeho odkaz priateľskej pivárne budeme naďalej zachovávať a rozvíjať, na jeho pamiatku.” Pivá sa míňali a dozvedali sme sa viac o histórii oboch podnikov, kvalite používaných surovín pri príprave jedla, starostlivo vyberaného sortimentu.

Od vzniku až k dnešnej podobe pivárne Finder

Na začiatku bola úplne jednoduchá, klasická krčma. Predtým sídlila v časti priestorov súčasnej Familia Ristorante. Piváreň Finder začala pomaly naberať terajšiu podobu až po roku 2009, kedy prešla piváreň prvou rozsiahlou rekonštrukciou a postavila sa prvá letná terasa.

Aktuálnu podobu získala piváreň v máji 2016. „Urobili sme znova výraznú optickú zmenu interiéru a obrovskú technologickú prerábku. Vyrazili sme otvor do tankovej miestnosti a celý bar sa prestaval nanovo a zväčšil. V interéri sme sa rozhodli použiť viac industriálne a priznané prvky, použili sme napríklad aj pivárenské sudy a fľaše.

Oproti pôvodnému stavu to bola naozaj dramatická zmena vizuálu. Základom prerábky však bola nová technológia. Urobili sme úplne novú tankovňu a zo 6-výčapu sme prešli na 12-výčap.” „Ešte v ten rok sme prerobili letnú terasu na celosezónnu. Pribudli pevné sklenené okná, vyhrievanie a nový dizajn. Zákazníci sa aj v rušný večer majú kde usadiť a vychutnávať si posedenia s priateľmi.”

Tankovka, akú inde nenájdete

Dnes sú na prevádzke v presklenenej tankovni štyri 1000 litrové tanky. Ako jediní na Slovensku majú 2 tankové technológie a sú jedinou prevádzkou, kde ponúkajú tankovú Šariš 12-tku a tankovú Gambrinus 10-tku. V každodennej ponuke majú až deväť druhov čapovaného piva.

A keďže vedľa pivárne je aj spomínaná Familia Ristorante, ľudia sa tu môžu samozrejme aj dobre najesť. Kuchári pripravujú pre hostí pivárne špeciálnu ponuku “Pivných mňamiek”, čo je vlastne súbor desiatich jedál ako stvorených k pivu. Zákazníci si môžu vybrať napríklad hovädzí tatarák alebo domáci hamburger. Na kvalite surovín majiteľovi záleží.

Ako sám hovorí: “zákazníka nemožno podceniť a mojou ambíciou je dopriať kvalitu jedla, pitia a atmosféry každému, kto zavíta do jednej z našich prevádzok.” Nielen ponúkaný sortiment robí piváreň dobrou pivárňou. Dôležitou súčasťou je aj to, ako sa človek pri pive cíti, čo všetko dostane zákazník ako pridanú hodnotu k samotnému nápoju.

Preto sa snažia usporadúvať vždy nové akcie na obzvláštenie posedenia u „Findera“. Či už sú to obmieňané ponuky jedál alebo súťaže. “Mali sme aj súťaž, v ktorej traja víťazi získali celkom až 730 plechoviek piva. V októbri sme prichystali “OktoBEERfest”, počas ktorého sme rozširovali pivárenské menu aj ponuku pív.

V lete 2018 napríklad pripravujeme a chystáme večer s pivným sládkom. Hostiť budeme československú špičku, sládka Jána Píryho. Počas akcie budeme ľudí učiť nielen čapovať, ale náš hosť pútavo porozpráva o histórii varenia piva, začiatkoch výroby piva v Pivovare ŠARIŠ, ale bude samozrejme prezentovať techniky čapovania piva v názorných ukážkach. Bude to taký malý pivný festival piva „u Findera“.

Majster výčapu

Miriam Slezáková, ktorá piváreň a reštauráciu vedie vyhrala 1. celoslovenskú súťaž pivovaru ŠARIŠ. Získala ocenenie Majster výčapu pre rok 2016. Na súťaži absolvovali nielen vedomostné testy, ale aj prezentáciu piva, techniku čapovania, nalievania piva aj slepé ochutnávky.

Ako sa dozvedáme, súťaž bola prínosom aj pre samotnú piváreň, keďže jej hlavnými pozitívami bola edukačná časť. Súťažiaci sa podrobne zoznámili aj s najmenšími detailami, ktoré vplývajú na chuť piva. Od uskladnenia pohára, cez čistotu, techniku a postup čapovania. Súťaž sa niesla s posolstvom, že s pivom sa dá narábať aj inak, ako sme zvyknutí za posledných dvadsať rokov.

Tankové pivo

Nepasterizované pivo je dovezené priamo z pivovaru v tepelne izolovanej cisterne a stáča sa do nepriepustného sterilného vaku, ktorý je vo vnútri tanku – „bag-in-box“. Zlatý mok sa čapuje tlačením vzduchu na vak. Je nepasterizované a pritom dokonale chránené, preto je čerstvé a zachováva si svoje pôvodné vlastnosti.

Je celý čas uchovávané pri rovnakej teplote a takto sa dostáva konzumentovi pivo správne vychladené. Z tanku je pivo čapované tlačením vzduchu na vak, preto sa pivo nedostáva do kontaktu so vzduchom a zároveň je prirodzene nasýtené, čo zaručí jeho optimálnu rezkosť. Vďaka tankovej technológii sa dokáže plne prejaviť osviežujúci charakter piva, a to ešte viac umocňuje nenapodobiteľnú chuť samotného piva.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM