ELA Správy Zo Slovenska

Šutaj Eštok chce vybudovať SUPERNEMOCNICU: Má slúžiť na mimoriadne incidenty, akým bol ATENTÁT

Aj keď máme špičkovú vojenskú nemocnicu v Ružomberku či Nemocnicu Sv. Michala v Bratislave, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) chce ďalšiu. Bude iba pre ústavných činiteľov?

Ilustračný obrázok k článku Šutaj Eštok chce vybudovať SUPERNEMOCNICU: Má slúžiť na mimoriadne incidenty, akým bol ATENTÁT
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Po atentáte na premiéra Roberta Fica otvoril minister vnútra otázku výstavby novej nemocnice resp. takého zariadenia, ktoré by dokázalo poskytovať nadštandardnú zdravotnú starostlivosť a zároveň zabezpečiť vysokú úroveň bezpečnosti pre pacientov, ktorí v nej budú hospitalizovaní. Napríklad po atentáte.

Inšpirovať sa chce podobnými zdravotníckymi zariadeniami, ktoré sú v USA, Izraeli a susednej Českej republike. Šutaj Eštok v minulotýždňovej relácii RTVS O päť minút dvanásť vravel v súvislosti s potrebou prijatia zákona „lex atentát“ aj o tom, že Slovensko nemá rezortnú nemocnicu, o detailoch informuje denník SME.

Máme viacero rezortných nemocníc

„Minister vnútra hovoril o špecializovanom zdravotníckom zariadení, ktoré by bolo schopné poskytovať plnohodnotné a svojím spôsobom nadštandardné služby v prípadoch, ako bol atentát na premiéra,“ vysvetľuje pre denník Sme jeho zámer hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Aby takáto nemocnica mohla poskytovať zdravotnú starostlivosť po atentáte, musela by mať prinajmenšom špičkový urgentný príjem s traumatológiou a chirurgiou. Minister nepovedal, kde by takáto nemocnica mala stáť.

„Či sa upraví, alebo dostavia napríklad trakt niektorej nemocnice, alebo sa zriadi úplne nová lokalita, bude predmetom ďalších rokovaní,“ vraví Neumann.

Praha ako vzor

Pravdou však je, že na Slovensku máme viacero rezortných nemocníc, ktoré majú špičkové vybavenie. Jednou z možností by mohla byť prestavba a modernizácia Nemocnice sv. Michala v Bratislave (má prevádzku aj v Košiciach), ktorá zabezpečuje zdravotnú starostlivosť pre útvary rezortov vnútra a obrany.

Na vyšetrenia do nej chodí po prepustení do domácej liečby premiér Fico. Hospitalizovaný v nej bol aj bývalý predseda parlamentu Boris Kollár, ktorý mal vážnu nehodu.

Za vzor pre novú nemocnicu sa považuje Ústredná vojenská nemocnica v Prahe, ktorá má špičkový urgentný príjem. Na Slovensku existuje podobné zariadenie v Ružomberku, ale ministerstvo vnútra zatiaľ nešpecifikovalo, prečo je potrebná výstavba nového zariadenia, keďže Ružomberok už takúto nemocnicu má.

Iba pre politikov?

V polovici marca vláda oznámila zámer vybudovania novej vojenskej nemocnice v Prešove. Ministerstvo obrany (MO) SR pre TASR potvrdilo, že plánuje zo svojho rozpočtu preinvestovať prostriedky aj do zdravotníckej infraštruktúry. Pôvodne plánovanú fakultnú nemocnicu, ktorá spadá pod ministerstvo zdravotníctva vedené Zuzanou Dolinkovou (Hlas), presunul premiér Fico v apríli pod ministerstvo obrany.

Šutajovo ministerstvo denníku Sme neodpovedalo na otázku, či bude nová supernemocnica určená len pre ústavných činiteľov, alebo v nej budú môcť byť hospitalizovaní aj obyčajní pacienti.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM