han Správy Politika

Sulík vracia úder Matovičovi: Jeho útoky boli cez čiaru! Podá na neho trestné oznámenie?

Minister hospodárstva Richard Sulík si zobral slovo po tom, čo ho premiér Igor Matovič obvinil z toho, že nesie zodpovednosť za obete koronavírusu.

Ilustračný obrázok k článku Sulík vracia úder Matovičovi: Jeho útoky boli cez čiaru! Podá na neho trestné oznámenie?
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Hádky Matoviča (OĽANO) a Sulíka (SaS) cez médiá či sociálne siete vyústili do veľkého napätia vo vládnej koalícii. Po tom, čo sa premiér „obul“ do lídra strany SaS na rokovaní vlády, zvolal Sulík tlačovku.

Vylúčili odchod

Ešte pred tým, ako sa šéf liberálov postavil pred mikrofóny, vydala jeho strana takéto stanovisko: „Strana SaS stojí za svojím predsedom Richardom Sulíkom a v koalícii zostáva. Zároveň vyzývame premiéra Igora Matoviča, aby rešpektoval dohodu v koalícii, že sa partneri nebudú verejne kritizovať.“

Túto informáciu priniesol generálny manažér strany Roman Foltin s tým, že na tomto stanovisku sa dohodla republiková rada SaS. „Pre OĽANO akoby už nebol najväčší nepriateľ Smer a Hlas, ale SaS,“ dodal Foltin.

„Nie sme partia, ktorá pri prvom výstrele ujde. Ale ak premiér bude v útokoch pokračovať, a ak bude o mne verejne klamať, keď to uznám za potrebné, vyjadrím sa k tomu,“ vyjadril sa Sulík k tomu, čo urobí strana v prípade, keď budú ataky Matoviča pokračovať.

Len klamstvá

Aj napriek tomu, že Sulík mal potrebu obhájiť sa verejne, tlačovou konferenciou len prilial olej do ohňa. Otázkou totiž je, či jeho reakcie nevyvolajú u Matoviča ďalšiu vlnu statusov či príspevkov, v ktorých bude hrať hlavnú úlohu práve on.

"Ja mu vlastne aj rozumiem. Je pod veľkým tlakom a podľahol emóciám, ale veľa jeho vyjadrení či útokov bolo je cez čiaru, navyše v poslednom čase pribudli aj nepravdy,“ povedal Sulík a pripomenul, že na ďalšie invektívy reagovať nebude, len keď pôjde o klamstvo.

„Matovič ma obvinil zo smrti 4 300 ľudí. Nebudem sa tu oháňať trestnými oznámeniami, len som povedal, že obvinenie o tisícke obetí môže mať trestnoprávnu rovinu,“ poznamenal Richard Sulík.

Päť vecí, ktoré mu nesedia

Líder SaS sa snažil uviesť veci na správnu mieru, teda skôr to ako to vníma on. Preto sa ohradil voči premiérovi a zhrnul to do piatich bodov.

„Za prvé. Nie je pravdou, že som premiérovi posielal odkazy, že strana SaS odíde z vlády. Veď aj keby sme z nej vystúpili, koalícia by mala 82 poslancov, čo na vládnutie stačí. Za druhé. S miliónmi testov, ktoré by premiér nedal ani psovi, nemám nič spoločné. Boli zakúpené ešte pred prvým celoplošným testovaním a riadil to Igor Matovič. V komisii malo ministerstvo zdravotníctva, ktorá nákup schválila, piatich ľudí z deviatich…“ uviedol minister hospodárstva.

Tretím bodom je podľa neho nákup testov, ktoré mu tiež Matovič vyhodil na oči. „Bolo to 9. novembra, kedy malo však za úlohu kúpiť testy ministerstvo vnútra a až neskôr to dostal rezort hospodárstva. Lenže, až na piatykrát sme dostali správne zadanie na nákup testov. Inak by to nebolo podľa zákona, to však zdržalo nákup o sedemnásť dní,“ obhajoval sa Sulík.

Štvrtým bodom boli už spomínané slová premiéra o tom, že je Sulík zodpovedný za smrť 4 300 ľudí počas pandémie. „Chcel by som vyjadriť aj touto formou úprimnú sústrasť pozostalým. Viem, o čom hovorím, pretože aj mne zomrela blízka osoba. Priateľa manželka bola zdravá a mala päťdesiat rokov a ochorela na COVID-19, a, žiaľ, zomrela,“ prezradil Sulík.

Posledným bodom bol Semafor zdravia z dielne SaS. Ten pripravili po tom, čo Matovič vyzval Sulíka, aby pripravil pandemický plán. „Keby sme sa našim plánom riadili na Slovensku, je dnes oveľa lepšia situácia s pandémiou. Napríklad v Nitre, ktorá bola v tom čase ´čiernym okresom´, by sme testovali plošne už pred mesiacom. Nedáva predsa význam, aby sme zatvorili reštaurácie v okresoch, ktoré majú dobré čísla a otvorili kostoly v tých lokalitách, kde je to premorené,“ doplnil.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM