Zo Slovenska

Sulík nevylučuje platby za plyn v RUBĽOCH: Urobíme všetko pre to, aby sme odpojení NEBOLI!

Slovensko bude trvať na výnimke z embarga na nákupy ruskej ropy, ak sa stane predmetom nových sankcií EÚ voči Rusku.

Ilustračný obrázok k článku Sulík nevylučuje platby za plyn v RUBĽOCH: Urobíme všetko pre to, aby sme odpojení NEBOLI!
Zdroj: Facebook.com/Richard Sulík

Pre TASR to v pondelok večer uviedol minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) po skončení mimoriadneho zasadnutia Rady EÚ pre energetiku v Bruseli.

Európska komisia (EK) by mohla vynechať Maďarsko a Slovensko z pripravovaného embarga na nákup ruskej ropy, pretože obe členské krajiny EÚ sú od jej dovozu silne závislé. Informovali o tom tlačová agentúru Reuters a týždenník Politico s odvolaním sa na nemenovaných diplomatických predstaviteľov EÚ.

Sme veľmi závislí

Rusko predstavuje 25 % dovozu ropy do EÚ, avšak tento podiel sa v jednotlivých členských štátoch veľmi líši. Kým napríklad Belgicko dovezie osem percent ruskej ropy, pre Slovensko ide o 100-percentnú závislosť od Ruska. Slovensko aj Maďarsko sú silne závislé od dovozu ruskej ropy a majú ťažkosti pri hľadaní alternatívnych dodávok.

„Toto je pre nás extrémne dôležitý bod. My nie sme schopní sa tak rýchlo prispôsobiť spracovaniu ľahšej ropy. V Slovnafte sa spracováva ťažká ruská ropa. Celú tú náhradu pripraviť potrvá niekoľko rokov, čiže na tej výnimke určite budem trvať,“ odkázal Sulík.

Český minister priemyslu a obchodu Jozef Síkela rovnako pre TASR potvrdil, že táto téma nebola predmetom pondelňajších rokovaní v Bruseli a nerokovalo sa o žiadnych výnimkách.

Ako informuje ČTK, Sulík po rokovaní európskych ministrov energetiky nevylúčil, že budeme platiť za plyn v rubľoch. „My urobíme všetko pre to, aby sme odpojení neboli,“ vyhlásil minister hospodárstva s odkazom na osud Poľska a Bulharska.

Spoločný postup?

„Česká strana je zástancom pozície spoločného postupu celej Európskej únie, čo sa týka dohody na embargu, zabezpečenia dodávok a aj spravodlivej distribúcie týchto dodávok,“ povedal Síkela.

Európska komisia najneskôr v utorok (3. 5.) dokončí prípravu ďalšieho, už šiesteho balíka sankcií EÚ voči Rusku pre vojnu na Ukrajine. V stredu (4. 5.) totiž v Bruseli zasadajú veľvyslanci členských krajín pri EÚ (COREPER) a nový balík zhodnotia z pohľadu svojich národných záujmov.

ROBÍME VŠETKO PRE TO, ABY MALO SLOVENSKO DOSTATOK ENERGETICKÝCH SUROVÍN 💡 Dnes som sa zúčastnil na mimoriadnom rokovaní...

Posted by Richard Sulik on Monday, May 2, 2022

Čo je aktuálne v domácej politike?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM