Politika

Súdny dvor EÚ rozhodol v kauze únosu Michala Kováča ml.: Môže ísť Lexa do väzenia?

Senát Okresného súdu (OS) Bratislava III sa najskôr podrobne oboznámi s rozhodnutím Súdneho dvora EÚ v prípade kauzy únosu Michala Kováča mladšieho.

Ilustračný obrázok k článku Súdny dvor EÚ rozhodol v kauze únosu Michala Kováča ml.: Môže ísť Lexa do väzenia?
Zdroj: TASR/archív

Pre TASR to uviedol predseda senátu OS Bratislava III Karol Posluch.

„Po doručení rozhodnutia Súdneho dvora EÚ sa s ním senát Okresného súdu Bratislava III najprv podrobne oboznámi a následne bude pokračovať v zmysle jeho intencií a podľa príslušných ustanovení Trestného poriadku (účinného do 31. decembra 2005),“ poznamenal Posluch v stanovisku.

Padlo rozhodnutie

Súdny dvor EÚ vo štvrtok rozhodol, že zásada „ne bis in idem“ (nikoho nemožno potrestať za ten istý skutok dvakrát) nebráni vydaniu európskeho zatykača voči osobám obžalovaným z únosu syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováča.

Spor sa dostal do Luxemburgu – sídla Súdneho dvora EÚ – po tom, ako OS Bratislava III oznámil, že na jedného z obžalovaných zvažuje vydanie európskeho zatykača. Slovenský súd chcel vedieť, či je vydanie zatykača i zrušenie amnestie v súlade s právom Európskej únie. Slovenský súd svoje pochybnosti založil najmä na zásade „ne bis in idem“, keďže trestné konanie voči danej osobe už bolo právoplatne zastavené.

Ako uvádza portál www.sme.sk, nie je vylúčené, že sa bývalý šéf SIS Ivan Lexa môže obávať súdu. „Aj ďalších dvanásť ľudí sa tak po rokoch môžu opäť obávať, že skončia za mrežami,“ píše portál denník Sme.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie zaujímavosti, novinky a správy z regiónov klikajte na: Bratislava24, Trnava24, Nitra24, Trenčín24, Bystrica24, Košice24, Poprad24, Prešov24, Žiar24, Považská24, Rožňava24, Michalovce24, Žilina24.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM