Rastislav Búgel Zo Slovenska

Sú zimné pneumatiky so symbolom vločky POVINNÉ? Všetko je inak! Ministerstvo REAGUJE

Mnohých vodičov vystrašili správy, že budú môcť používať iba pneumatiky s vločkou a horskými štítmi. Ministerstvo dalo veci na pravú mieru.

Ilustračný obrázok k článku Sú zimné pneumatiky so symbolom vločky POVINNÉ? Všetko je inak! Ministerstvo REAGUJE
Zdroj: Pexels.com , Unsplash.com

V uplynulom období sa začali šíriť informácie, že od 1. októbra budú povinné zimné pneumatiky so špeciálnym označením s troma horskými štítmi a snehovou vločkou (3PMSF). Ministerstvo vnútra SR sa rozhodlo reagovať.

Používať môžete aj TIETO

Rezort uvádza, že slovenská legislatíva vodičom umožňuje v zimnom období používať pneumatiky na jazdu na snehu označené horským symbolom (horský štít so snehovou vločkou alebo snehová vločka v horskom štíte s tromi vrcholmi) alebo pneumatiky s označením M+S, M.S alebo M&S.

„Informácia, že od 1. októbra sa za „zimnú pneumatiku“ považuje u nás len taká, ktorá má horský symbol so snehovou vločkou – 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake), teda nie je pravdivá. Pri používaní pneumatík sa nemení na Slovensku nič, naďalej postačujú v zimnom období aj pneumatiky s označením M+S, M.S alebo M&S (Mud and Snow),“ vysvetlilo ministerstvo.

Rezort dodáva, že symbol 3PMSF znamená, že pneumatika bola testovaná a spĺňa určité kritériá pre výkon na snehu: „Informuje vodičov, že pneumatiky sú vhodné na zimné podmienky, pričom ich výkon v snehových podmienkach bol overený podľa stanovených štandardov. Celoročné pneumatiky mávajú tiež certifikáciu na používanie označenia M+S alebo horského symbolu.“

Kedy musíte mať zimné pneumatiky?

Zákon o cestnej premávke na Slovensku nestanovuje konkrétny dátum, od kedy musia byť osobné autá „prezuté“. „Hovorí, že ak sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehu, ľad alebo námraza, vodič môže v cestnej premávke použiť motorové vozidlo kategórie M1 a N1, len ak je na všetkých nápravách vybavené zimnými pneumatikami,“ pripomína ministerstvo.

To neplatí pre vozidlá kategórie M2, M3, N2 a N3 (autobusy, nákladné autá). Tie musia byť vybavené takýmito pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav (okrem vyššie uvedených prípadov) aj v termíne od 15. novembra do 31. marca.

Polícia však vodičom odporúča „prezuť“ auto na zimné pneumatiky. „Polícia motoristom počas zimného obdobia odporúča používať zimné pneumatiky, s ktorými je jazda pri nižších teplotách bezpečnejšia ako s letným obutím kolies. Používanie nevhodných pneumatík môže viesť k nebezpečným situáciám na cestách vrátane kolízií, a ohroziť tak životy vodičov a ostatných účastníkov cestnej premávky,“ uvádza ministerstvo.

Ak v čase, kedy by ste ich mali mať, nebudete mať na aute zimné pneumatiky, hrozí vám v blokovom konaní pokuta vo výške 50 eur a v správnom konaní až 100 eur.

„Pri ceste do zahraničia odporúčame vodičom, aby si overili pravidlá používania zimných pneumatík v tom ktorom štáte,“ dodáva ministerstvo vnútra.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež:

🚘 INFO PRE VODIČOV: PRAVIDLÁ O ZIMNÝCH PNEUMATIKÁCH SA NEMENIA ❌ Vo viacerých médiách sa objavili nesprávne a...

Posted by Ministerstvo vnútra SR on Tuesday, October 1, 2024
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM