Barbara Dallosová Správy Zo zahraničia

Štvorcové vlny sú postrachom dovolenkárov: Keď ich uvidíte, berte nohy na plecia

Pôsobivý, no veľmi nebezpečný úkaz. Ak sa začnú vlny okolo vás formovať do tvaru šachovnice, okamžite sa vydajte na breh.

Ilustračný obrázok k článku Štvorcové vlny sú postrachom dovolenkárov: Keď ich uvidíte, berte nohy na plecia
Zdroj: Twitter.com/Ghrebaa

Dovolenková sezóna je pomaly v plnom prúde a mnohých Slovákov to láka k moru. K vode však treba mať rešpekt a okrem klasického vlnobitia sa môžete stretnúť aj so zvláštnymi vlnami, ktoré pripomínajú štvorce.

Zvláštny jav

Ide o pozoruhodný prírodný fenomén. Je síce pôsobivý a je zaujímavé ho sledovať, no ak ste práve vo vode, hrozí vám veľké nebezpečenstvo. Informuje o tom portál sciencealert.com.

Tento jav sa najčastejšie vyskytuje v plytkých vodách, nezriedka ho vidieť napríklad okolo francúzskeho ostrova Île de Ré alebo na plážach Tel Avivu. Môže sa však vyskytnúť kdekoľvek na svete.

Štvorcové vlny vznikajú, keď sa stretávajú dva prúdy vody, pričom každá má vlastný charakter prúdenia. Väčšinou si to ani nemusíte všimnúť, ak sa však vlny o seba opierajú kolmo, vznikne neprehliadnuteľná šachovnica.

Pekné, no nebezpečné

Šachovnicové vlny môžu zradiť aj dobrého plavca. Riziko predstavujú tiež pre lode a plavidlá. Zväčša sú spojené so silnými prílivmi a odlivmi a môžu vás doslova strhnúť.

Vlny bývajú nezvyčajne vysoké, niekedy dosahujú až tri metre. S takouto silou sú schopné prevrátiť aj veľké lode. Predpokladá sa, že viacero vrakov ležiacich na morskom dne majú na svedomí práve tieto vlny.

Záchranári o tom vedia svoje a varujú, aby ste do vody počas takéto vlnobitia určite nevstupovali. Ak ste už vo vode a vlny sa objavia okolo vás, snažte sa čo najrýchlejšie dostať na breh.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM