Mário Hudák Regióny

Stĺpček Maria Hudáka

Benzínka na Ťačevskej – vlk sýty a ovca zožratá

Ilustračný obrázok k článku Stĺpček Maria Hudáka
Zdroj: Bardejovský Reportér

Pred posledným zastupiteľstvom 22. júna sa boli zúfalí obyvatelia Ťačevskej, z už chronicky známej kauzy „benzínka“, opýtať primátora, či sa môžu k tejto téme vyjadriť. Všimli si totiž, že sa na stavbe s neplatným územným a stavebným rozhodnutím, začali maľovať a osadzovať značky. Primátor im údajne povedal, že s nimi o tejto téme a už vôbec nie na zastupiteľstve diskutovať nebude a že by sa mu mali ospravedlniť za to, že koncom septembra, kvôli stavbe čerpacej stanice, protestovali priamo pred jeho domom. Po tom, čo Okresný úrad v Prešove zrušil stavebné, a potom aj územné rozhodnutie bardejovského Mestského úradu, požiadal stavebník o dodatočné povolenie stavby a mestskí úradníci začali celý povoľovací proces odznova. A konanie rovno spojili aj s kolaudáciou.

Samozrejme, zákon to umožňuje, a po odstránení nedostatkov umožňuje tiež, takzvané „čierne stavby“, zlegalizovať. 13. júla bude na úrade ústne pojednávanie spojené s miestnym zisťovaním. To v ľudskej reči znamená, že ak bude mať stavebník všetky papiere v poriadku, stavba sa zlegalizuje a skolauduje. Hotovo, vybavené, bodka. Hurá, tankujeme! Takže, krátka rekapitulácia. Po vykšeftovaní pozemkov a „niekoho“ skvelom biznis pláne s benzínkou na bývalom detskom ihrisku, iba pár metrov od paneláku, bez aktívneho informovania jej obyvateľov (tzv. Bardejovský zlatý štandard), vylobovaní a „pekne vypečení“ mestskí úradnici vydali protizákonné územné aj stavebné rozhodnutie. A začala stavba. Potom prišli protesty ľudí, petícia, medializácia a sizyfovské úsilie jednej ženy – líderky ľudí z Ťačevskej, Márie Ferkovej. A za pomerne krátky čas sa podarilo dokázať (napriek deravým rečiam úradu, dnes sú k dispozícii rozhodnutia úradov aj ministerstva čierne na bielom), že mesto pochybilo a rozhodlo v rozpore so zákonom.

A potom „hop“ – potichúčky preskočila legislatívna výhybka. Stavebník využil inštitút dodatočného povolenia (ak chcete legalizácie) stavby a po odstránení „nedostatkov“, bude čerpacia stanica o dva týždne s najväčšou pravdepodobnosťou skolaudovaná. Pýtate sa, kde sa stratila osobná zodpovednosť úradníkov mestského stavebného úradu, za zlé rozhodnutia? Kde je energia, úsilie a čas desiatok ľudí z Ťačevskej? A kde zmizli populistické reči šéfov mesta o podpore ľudí a zbúraní stavby pred kamerami televízií? Aj ja by som chcel vedieť. Ťažké otázky. Na odpoveď si budeme musieť ešte počkať. Minimálne do najbližších komunálnych volieb. To zase ale nieje už tak ďaleko.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM