han Zo Slovenska

Starosta tohto mestečka POBÚRIL celé Slovensko: Má o 500 eur vyšší PLAT ako Heger!

Schválenie platu novozvolenému primátorovi Šiah Pálovi Zacharovi (Aliancia) vyvolalo vlnu nespokojnosti obyvateľov mesta.

Ilustračný obrázok k článku Starosta tohto mestečka POBÚRIL celé Slovensko: Má o 500 eur vyšší PLAT ako Heger!
Zdroj: Facebook.com/Zachar Pál

Tí aktuálne podpisujú petíciu za prijatie uznesenia, ktorým poslanci zrušia pôvodné uznesenie týkajúce sa platu primátora. Petíciu zatiaľ podpísalo vyše 270 ľudí.

Cez 5-tisíc eur

Na ustanovujúcom Mestskom zastupiteľstve v Šahách koncom novembra schválili poslanci novému primátorovi okrem zákonom stanoveného platu aj maximálne možné zvýšenie vo výške 60 percent. Zákonom stanovený hrubý plat šahanského primátora sa tak zvýšil zo sumy 3 149 eur o 1 889,40 eura na konečnú sumu 5 038,40 eura.

Pre porovnanie, mestskí poslanci v Nitre schválili primátorovi krajského mesta plat 4 287 eur.

Za zvýšenie platu primátora v Šahách hlasovalo 11 z 12 poslancov mestského zastupiteľstva. V spoločnom vyhlásení svoje rozhodnutie zdôvodnili tým, že nový primátor bude musieť riešiť krízovú hospodársku i energetickú situáciu s maximálnym nasadením a bez ohľadu na časovú vyťaženosť.

„Myslíme si, že sme ho týmto dostatočne namotivovali a zároveň ho zaviazali, aby konal,“ zdôvodnili poslanci.

Ďalšie aktuálne témy

Proti bol bývalý

Jediným poslancom, ktorý hlasoval proti zvýšeniu platu súčasného primátora, bol bývalý primátor Šiah Štefan Gregor (SaS, KDH, Maďarské fórum, OKS, Tím Kraj Nitra). Ten chce na najbližšom zasadnutí zastupiteľstva navrhnúť prehodnotenie rozhodnutia poslancov a zrušenie uznesenia.

Signatári petície považujú za nezodpovedné v čase, keď spoločnosť čelí viacerým krízam, aby primátor mesta, ktorý zatiaľ nemal čas a priestor na realizáciu krokov sľubovaných v predvolebnom programe, od prvého dňa vo funkcii poberal maximálny možný plat, aký zákon priznáva jeho funkcii. Tvrdia, že výška primátorovho platu musí byť v príčinnej súvislosti s plnením jeho funkcie.

Heger sa nechytá

Pri pohľade na plat premiéra Eduarda Heger je jasné, že ani on sa „nechytá“ na aktuálny plat starostu Šiah. Čiastka Hegerovho príjmu pozostáva zo samotného platu vo výške 4 590 eur v hrubom. Samozrejme, treba pri premiérovi brať do úvahy aj ďalšie zložky jeho renty. Funkčný príplatok je 746,87 eur a paušálnu náhradu má vo výške 1 154,60 eur.

Mimochodom, Šahy majú len niečo cez 7 000 obyvateľov!

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM