Ľubomír Hudačko Politika

Danko sa nevzdá: Chce byť predseda NR SR tak, že na Hlas bude útočiť aj za cenu pádu vlády

Podpredseda strany SaS Marián Viskupič priznal, že spory v koalícii začínajú pripomínať nezhody medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom.

Ilustračný obrázok k článku Danko sa nevzdá: Chce byť predseda NR SR tak, že na Hlas bude útočiť aj za cenu pádu vlády
Zdroj: TASR

Predseda SNS Andrej Danko v internej komunikácii uviedol, že ak nedostane funkciu predsedu Národnej rady SR, neprestane útočiť na stranu Hlas-SD aj za cenu, že by padla vláda.

V diskusnej relácii STVR Sobotné dialógy to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR a podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš.

S alternatívou, že by situácia mohla dospieť k predčasným voľbám, podľa neho však Hlas-SD neráta.

„Tie ataky SNS sú dôsledkom urazenosti a ‚ješitnosti‘ pána predsedu SNS za to, že nedostal post predsedu parlamentu,“ uviedol Tomáš s tým, že stupňovanie útokov prinútilo stranu Hlas-SD konať.

Nie je to vládna kríza

„Je mi ľúto, že to takto torpéduje, verím, že sa Andrej Danko vráti za koaličný stôl,“ doplnil minister.

Mrzí ho, že cieľmi atakov sú samotné návrhy zákonov, ktoré vyplývajú z programového vyhlásenia vlády. Je presvedčený, že situáciou sa musí zaoberať predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). „On sám vie, že toto je dlhodobo neudržateľné,“ upozornil.

O téme majú hovoriť na koaličnej rade. Napriek priekom v koalícii Tomáš odmieta hovoriť o vládnej kríze.

„Tá by nastala, ak by prestali prechádzať zákony v parlamente,“ zdôraznil. S alternatívou predčasných volieb Hlas-SD podľa jeho slov neráta. Naznačil tiež, že v súčasnosti už celkom neplatia slová premiéra o tom, že „buď bude predsedom parlamentu Andrej Danko, alebo ním ostane poverený Peter Žiga“. Diskusia sa podľa neho posunula.

Ako Matovič a Sulík

„Nemôžem však o tom zatiaľ hovoriť, je to téma pre vnútornú diskusiu v koalícii,“ upozornil.

Tomášov oponent v rozhlasovej debate, poslanec a podpredseda strany SaS Marián Viskupič priznal, že spory v koalícii začínajú pripomínať nezhody medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom.

„Oni však deklarovali, že budú vládnuť inak,“ adresoval výčitku súčasnej koalícii. Vyjadril zároveň pochopenie pre postoj Hlasu-SD voči SNS a jej predsedovi. „Politika Andreja Danka je deštruktívna,“ skonštatoval. Ak budú spory pokračovať, nie je si istý, či má koalícia šancu vydržať celé funkčné obdobie.

archívne foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM