han Zo Slovenska

Soták spravil na naše pomery niečo NEZVYČAJNÉ: Zamestnancom dá TISÍC eur a zdvihol platy!

Nielen na Slovensku, ale po celom svete začína zúri energetická kríza. Nečakane na to zareagoval generálny riaditeľ Železiarní Podbrezová Vladimír Soták.

Ilustračný obrázok k článku Soták spravil na naše pomery niečo NEZVYČAJNÉ: Zamestnancom dá TISÍC eur a zdvihol platy!
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer , Facebook.com/Železiarne Podbrezová

Známy podnikateľ sľubuje svojim zamestnancom, že bude pri nich stáť aj v čase energetickej krízy. Firma bude totiž zvyšovať platy, ľudia môžu očakávať aj trinásty plat a dokonca aj odmeny.

Soták o tom hovoril na TA3 v relácii Titani slovenského biznisu. „Nevieme, čo nás čaká, ale žijeme v nádhernej krajine, ktorá sa hrdí tým, že má podiel v priemysle na HDP 25 %! Nie sme politickí, sme ľudia, ktorí robia v biznise a máme špičkových manažérov,“ uviedol Soták na úvod.

„Niektoré fabriky a firmy nárast cien položil na kolená, a teraz musí nájsť riešenie slovenská vláda a Brusel,“ pokračoval.

Ako sú na tom

Na túto tému pokračoval aj rozhovor so šéfom podbrezovských železiarní na pravda.sk. „Elektrinu máme nakúpenú na 80 percent a plyn na 60 percent. Časť budeme musieť dokúpiť. Elektrinu si vieme navyše vyrobiť na piatich vodných elektrárňach a od januára budeme mať spustenú aj slnečnú elektráreň na streche fabriky, ktorá nám pokryje jedno percento spotreby,“ priznal Soták.

Na otázku, za koľko a kedy kupovali elektrinu a plyn, odpovedal takto: „Elektrinu sme kupovali asi pred rokom za cca 230 alebo 240 eur za megawatthodinu.“

Idú naplno

Aj počas aktuálnej krízy bežia železiarne na plný výkon. Dokonca aj zdvihli ceny svojich produktov. „Ceny sme dvihli preto, pretože sme sa sami rozhodli. Ponúkame svetovú kvalitu a dodávame „just in time“,“ vyhlásil Vladimír Soták.

„My vyrábame iba na zákazky a teraz ich máme dosť. Zákazky naberáme vždy mesiac dopredu,“ objasnil kroky spoločnosti.

Pri otázke o tom, ako budú počas nelichotivých mesiacov ohodnotení zamestnanci, Soták otvorene povedal: „Zamestnancom dáme 13. plat v decembri a tisíc eur každému v januári ako pomoc v čase energetickej krízy. Tento rok sme zvýšili ľuďom platy o 16 percent.“

Hľadajú ľudí

Aj napriek tomu, že na Slovensku je bez práce mnoho ľudí, v železiarňach nemajú stále plný stav. „V súčasnosti by sme potrebovali asi 80 zamestnancov. Nevieme ich ale nájsť. Potrebujeme robotníkov a plat je 1400 eur v hrubom,“ prezradil Soták.

Výstredný biznismen sa pozastavil aj pri otázke pomoci od vlády. „O pomoci nerokujeme a prečo? Lebo nám vláda nič nedá. A my hovoríme: Nedávajte ani druhým,“ uzavrel Soták.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM