han Zo zahraničia

ŠOKUJÚCE predpovede banky na rok 2022: Príde REVOLÚCIA a z Facebooku odídu mladí!

Máme to tu opäť! Saxo Bank dnes zverejnila svojich 10 šokujúcich predpovedí na rok 2022. Čo sa môže stať už onedlho?

Ilustračný obrázok k článku ŠOKUJÚCE predpovede banky na rok 2022: Príde REVOLÚCIA a z Facebooku odídu mladí!
Zdroj: unsplash.com

Predpovede sa zameriavajú na sériu nepravdepodobných, ale často podceňovaných udalostí, ktoré, ak by nastali, otriasli by finančnými trhmi.

„Ústrednou témou Šokujúcich predpovedí na rok 2022 je Revolúcia. V našej ekonomike a spoločnosti sužovanej nerovnosťou sa hromadí kopa energie. Pridajme k tomu neschopnosť súčasného systému tento problém riešiť a potom je jasné, že sa musíme budúcnosti postaviť čelom. Nejde o to, či príde revolúcia, ale skôr o to, kedy a ako k tomu dôjde. V každej revolúcii niekto vyhráva a iný prehrá. Ale o to nejde – ak sa súčasný systém potrebuje zmeniť, ale nevie ako na to, revolúcia je jedinou cestou vpred,“ hovorí Investičný riaditeľ Saxo Bank Steen Jakobsen.

Predpovede na rok 2022

1. Plán skoncovať s fosílnymi palivami sa odloží

Politici si uvedomia hrozbu inflácie v dôsledku prudkého rastu cien komodít a tiež riziko ekonomickej katastrofy kvôli nerealistickému časovému plánu prechodu na zelenú energiu a nakoniec poľavia v klimatických cieľoch. Uvoľnia preto investičnú stopku na päť rokov pri ťažbe ropy a na desať rokov pri ťažbe zemného plynu

Budú tak chcieť povzbudiť výrobcov, aby zabezpečili adekvátne a cenovo dostupné energie, ktoré preklenú priepasť medzi súčasnými energiami a nízkouhlíkovou energetickou budúcnosťou.

Dopad na trh: Index iShares Stoxx EU 600 Oil & Gas ETF poskočí o 50%.

2. Z Facebooku odídu mladí

Facebook sa zmení z pulzujúceho centra mladých ľudí na platformu pre starších „boomerov“. Algoritmy Facebooku budú totiž mladých ľudí čoraz viac odrádzať. Vlastný prieskum Facebooku naznačí, že tínedžeri trávia na TikToku 2 až 3-krát viac času ako na Instagrame (čo je najmladšie aktívum Facebooku na sociálnych sieťach) a že s priateľmi najradšej komunikujúc cez Snapchat.

Uvedomia si to aj investori. V zúfalom kroku sa Meta pokúsi získať Snapchat alebo TikTok. Zároveň vyhodí miliardy dolárov na vybudovanie obludného Metaverza. Tento plán však nevyjde, pretože mladí sa skrátka nebudú registrovať.

Dopad na trh: Materská spoločnosť Facebooku Meta stratí o 30% viac v porovnaní so širším trhom. Bude tak stáť pred výzvou rozdeliť sa na samostatné jednotky, čím sa rozpadnú Zuckerbergove sny o monopole.

3. Americké strednodobé voľby prinesú ústavnú krízu

Amerických voľbách v polovici funkčného obdobia dôjde k sporu o uznanie tesných výsledkov volieb do Senátu a/alebo do Snemovne, čo spôsobí, že 118. kongres nebude v riadnom termíne začiatkom roka 2023 uznášani­aschopný.

Joe Biden bude vládnuť na základe dekrétov a demokracia v USA sa „zmrazí“, pretože dokonca aj demokrati sa postavia proti Najvyššiemu súdu. Jeho dôveru výrazne naštrbil už Trump. Na začiatku roku 2023 tak dospejeme k plnohodnotnej ústavnej kríze.

Dopad na trh: extrémna volatilita amerických aktív. Výnosy amerických štátnych dlhopisov porastú a USD naopak poklesne.

Ďalšie predpovede sa dozviete na druhej strane.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM