ELA Správy Zo zahraničia

ŠOKUJÚCA správa z Ukrajiny! Vo vojne údajne zomrel Slovák, ktorý bojoval na strane Rusov

V bojoch na Ukrajine zahynul pravdepodobne prvý slovenský občan. O jeho úmrtí píšu prokremeľské profily na sociálnych sieťach a osoby zo slovenskej dezinfoscény.

Ilustračný obrázok k článku ŠOKUJÚCA správa z Ukrajiny! Vo vojne údajne zomrel Slovák, ktorý bojoval na strane Rusov
Zdroj: Facebook.com/Štefan Potocký

Štefan Potocký, ktorý má byť zrejme prvým zabitým Slovákom vo vojne na Ukrajine, patril ku skupine našich občanov, ktorí ešte v roku 2014 odišli na Donbas a pridali sa k jednotkám proruských separatistov. Informácia o jeho úmrtí sa šíri na prokremeľských profiloch na sociálnych sieťach a aj medzi viacerými Slovákmi.

Kto bol Potocký

"Zomrel priateľ, Štefan Potocký, s ktorým sme v Kalnej nad Hronom v roku 2012 iniciovali a spísali Memorandum slobodného občana (plus Filip Rázga a ďalší), ako aj demonštrácie Berieme si späť svoju krajinu. Veľmi smutné. Česť jeho pamiatke!,“ napísal o úmrtí Potockého na sociálnej sieti Tibor Eliot Rostas, známa postava z dezinformač­nej scény.

O jeho smrti píšu aj facebookové profily z Kalnej nad Hronom, odkiaľ pochádzal. O Potockom sa vedelo, že jeho minulosť je spojená aj s účinkovaním vo francúzskej Cudzineckej légii. Potom sme o ňom počuli v roku 2012 počas protestov Gorila.

Spálil vlajku Európskej únie, za ktorú dostal pokutu a potom sa vydal bojovať na východnú Ukrajinu. Mimochodom, pokutu nezaplatil a polícia naňho v roku 2015 vydala zatykač pre prečin marenia výkonu úradného rozhodnutia. 

Potocký túto správu zachytil a začal sa policajtom verejne cez sociálnu sieť vysmievať: „Trulovia, nie som doma. Hneď keď sa ukážem, tak sa hlásim,“ zachytili vtedy médiá jeho reakciu na Facebooku policajtom, ktorých počastoval „prisluhovačmi fašistického zriadenia“.

Ruským médiám sa pochválil, že bojuje na strane proruských separatistov. Na portáli novayagazeta.ru hovoril o tom, že ho považujú za najskúsenejšieho vojaka v Luhanskej oblasti. Potocký sa podľa svojich už nemohol pozerať na masívnu propagandu zo západu, tak sa rozhodol bojovať na strane ruských bratov. Počas septembra 2022 si zverejnil fotku, na ktorej pózuje v zákope s guľometom.

Čo na to ministerstvo?

Denník N oslovil slovenské ministerstvo zahraničných vecí s otázkou, či má o Potockom bližšie informácie. Ministerstvo im poslalo len všeobecné stanovisko.

„Nemáme právny základ pre potvrdenie alebo vyvrátenie takejto informácie, a to z dôvodu ochrany osobných údajov dotknutej osoby, s ktorou nie sme v žiadnom právnom vzťahu,“ napísal hovorca Matúš Dávid.

Hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková pre TVNOVINY.sk uviedla, že v koordinácii s rezortom diplomacie pripravujú spoločné stanovisko. 

ODIŠIEL NEBOJÁCNY "Zomrel priateľ, Štefan Potocký, s ktorým sme v Kálnej nad Hronom v roku 2012 iniciovali a spísali ...

Posted by Tibor Eliot Rostas on Wednesday, October 5, 2022

Prečítajte si aj:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM