Zo zahraničia

ŠOKOVANÍ fanúšikovia: Spevák, ktorého poznajú aj Slováci, VSTÚPIL do ukrajinskej armády

Jeden z najčítanejších ukrajinských autorov Serhij Žadan vo štvrtok oznámil, že vstúpil do ukrajinskej armády, ktorá sa po viac ako dvoch rokoch vojny s Ruskom momentálne snaží získať posily, informovala agentúra AFP.

Ilustračný obrázok k článku ŠOKOVANÍ fanúšikovia: Spevák, ktorého poznajú aj Slováci, VSTÚPIL do ukrajinskej armády
Zdroj: Instagram.com/serhiy_zhadan

Žadan (49), uznávaný prozaik, básnik a frontman skupiny Žadan i Sobaky, ktorého knihy boli preložené aj do češtiny a slovenčiny, zverejnil na sociálnych sieťach fotografiu, ako oblečený v maskáčoch kľačí pred automatickou puškou a ďalším výstrojom.

V popise dodáva, že vstúpil do 13. brigády ukrajinskej Národnej gardy – Chartija – a podrobuje sa výcviku.

Táto brigáda operuje najmä v pohraničí na východe Ukrajiny, kde sa momentálne odohráva ofenzíva ruskej armády. Žadan pomáha ukrajinskej armáde ako dobrovoľník od roku 2014, keď Rusko anektovalo Krymský polostrov a aktívne podporilo separatistické tendencie na východe Ukrajiny, kde boli Luhanská a Donecká oblasť jednostranne vyhlásené za nezávislé „ľudové republiky“.

Do armády vstúpil aj ďalší člen hudobnej skupiny Žadan i Sobaky Jevhen Turčynov. Správa o Žadanovi a Turčynovovi sa objavila v čase, keď ukrajinská armáda pracuje na doplnení svojich radov a krátko po tom, čo začal platiť nový zákon o mobilizácii – príslušným úradom má okrem iného umožniť ľahšie identifikovať každého muža, ktorého môžu povolať do armády, dodáva TASR.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM