han Magazín Cestovanie

ŠOK slovenských dovolenkárov pri TANKOVANÍ v Slovinsku! Na pumpách svietil nápis: NO NAFTA!

Benzín aj nafta sa v Európe míňajú rýchlejšie, než sa predpokladalo. Enormný nedostatok pohonných hmôt avizujú aj Slováci, ktorí sa vybrali na dovolenku. V Slovinsku nevedeli zohnať diesel!

Ilustračný obrázok k článku ŠOK slovenských dovolenkárov pri TANKOVANÍ v Slovinsku! Na pumpách svietil nápis: NO NAFTA!
Zdroj: foursquare.com/v/omv , Milan Hanzel/Dnes24.sk

Odborníci a analytici predpovedali hrozivý scenár o tom, že Európa bude čeliť nedostatku pohonných hmôt. Čo sa však nepredpokladalo je to tempo, akým na našom kontinente míňame zásoby benzínu a nafty. Preto sa musíme prichystať na prázdne stojany na benzínkach.

Nápor dovolenkárov

Letné dovolenky mali odhaliť reálnu situáciu s pohonnými hmotami. „Keď sa v Európe a USA začne hlavná dovolenková sezóna, dopyt po palivách stúpne. Potom by sme mohli vidieť nedostatok napríklad nafty, benzínu alebo leteckého paliva, najmä v Európe," povedal podľa správy Reuters šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol pre nemecký časopis Spiegel.

Aktuálna kríza s energiami je oveľa väčšia ako bol ropný šok v 70. rokoch minulého storočia. Dokonca má trvať aj dlhšie.

„Vtedy to bolo len o rope,„ poznamenal Birol a dodal: "Teraz máme ropnú krízu, plynovú krízu a elektrickú krízu súčasne.“

Žiadna nafta

Poriadne zaskočení zostali slovenskí dovolenkári, ktorí sa pred pár dňami vracali z Chorvátska. Na ceste domov zvolili trasu cez Slovinsko, kde chceli dotankovať naftu.

„Pred tromi dňami sme na ceste z Rijeky zastavili na pumpe v Slovinsku, ale natankovať sa nám nepodarilo. A to dokonca ani na jednej zo štyroch čerpacích staniciach na diaľnici,“ prezradili dovolenkári pre náš portál.

„Zvolili sme stratégiu zísť z diaľnice a skúsiť to na ceste prvej triedy. Ale ani na nasledujúcich dvoch sme nepochodili. Dočkali sme sa až na malej pumpe v mestečku Postojna,“ dodali Slováci.

Čo ich však ešte viac prekvapilo, boli odkazy „No Nafta“, ktoré pumpári vyvesili na stojanoch.

Cenový strop

Po Maďaroch zaviedla cenový strop i chorvátska vláda v snahe o zmiernenie vplyvu prudkého rastu cien na spotrebiteľov.

S platnosťou od utorka (21. 6.) bude na väčšine (94 %) čerpacích staníc úradne zastropovaná cena pohonných látok.

Obmedzenie cien sa netýka čerpacích staníc na diaľniciach, uviedol chorvátsky premiér Andrej Plenkovič novinárom.

Úradne stanovená cena predstavuje 13,50 HRK (1,79 eura) za liter 95-oktánového benzínu a 13,08 HRK za liter dieselu. Na diaľniciach budú vodiči platiť 14,57 HRK za liter benzínu a 14,06 HRK za liter dieselu. Vládne opatrenie predbežne platí dva týždne.

Pozor na známky

Pri ceste na dovolenku do Chorvátska, ak pôjdete cez Slovinsko, dávajte pozor nielen na tankovanie, ale aj na falošné diaľničné známky.

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v slovinskej Ľubľane upozorňuje slovenských občanov na existenciu niekoľkých podvodných neoficiálnych stránok, na ktorých je možné zakúpiť elektronickú diaľničnú známku. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR na svojom webe.

Rezort slovenskej diplomacie uviedol, že poskytovatelia takýchto služieb si účtujú vysoké provízie za sprostredkovanie služby.

Zákazník podľa Diaľničnej spoločnosti Slovinskej republiky nemá záruku, že e-známka bola skutočne vytvorená.

Slovinské diaľničné známky je možné oficiálne, v súlade so zákonom, zakúpiť len prostredníctvom oficiálnej webovej stránky.


FOTO: ilustračné

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM