Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Slovensko sužuje SUCHO, vodohospodári odkazujú: ZÁKAZ polievania záhrad a umývania áut!

Najhoršia situácia so suchom je na strednom Slovensku. Tam vodohospodári vyzývajú na šetrenie vody.

Ilustračný obrázok k článku Slovensko sužuje SUCHO, vodohospodári odkazujú: ZÁKAZ polievania záhrad a umývania áut!
Zdroj: pixabay.com

Horúčavy pretrvávajú a sprevádza ich výrazné sucho. Deficit zrážok sa zväčšuje zo dňa na deň a to najmä na strednom Slovensku.

Nedostatok zrážok

Od začiatku roka bojujú viaceré oblasti s nedostatočnými zrážkami, čo ešte zhoršilo uplynulé obdobie a situácia sa začína dramaticky zhoršovať tento týždeň, kedy teploty na našom území stúpajú nad hranicu +30 °C. Upozorňuje na to portál iMeteo.

Pomerne dobre je na tom napríklad západné Slovensko. Od západu tu totiž v posledných dňoch a týždňoch postúpilo niekoľko búrkových vĺn, ktoré priniesli dôležité zrážky. Tieto búrkové vlny sa však väčšinou rozpadli nad západným Slovenskom a smerom na východ nepostúpili.

„Doslova katastroficky to vyzerá na strednom Slovensku. V okolí Banskej Bystrice spadlo od začiatku roka len 180 mm zrážok, čo je síce viac ako v Košiciach, ale ak sa pozrieme na dlhodobý normál, tak zrážkový deficit je na strednom Slovensku najvýraznejší. Na Sliači chýba už 150 mm zrážok, pričom za posledné 3 mesiace spadlo len okolo 50 mm zrážok,“ píše portál.

Vodári vyzývajú

Výzvu na dočasné obmedzenie užívania pitnej vody na iné účely zverejnila Stredoslovenská vodárenská a prevádzková spoločnosť (StVPS) Banská Bystrica. Obmedzenie sa týka obyvateľov miest a obcí na Horehroní, strednom Pohroní a aj v Honte.

Obyvatelia by podľa StVPS nemali polievať pitnou vodou záhrady a trávniky. Polievať sa tiež zakazujú ihriská, cestná zeleň a verejné priestranstvá. Vydaný je tiež zákaz umývania áut s výnimkou áut používaných na účely zdravotníctva a zakázané je tiež napúšťanie bazénov.

Obmedzenia užívania vody žiadajú zabezpečiť v nasledovnom rozsahu:

  • zákaz polievania záhrad a trávnikov,
  • zákaz polievania ihrísk a cestnej zelene,
  • zákaz polievania verejných priestranstiev,
  • zákaz umývania áut s výnimkou áut používaných na účely zdravotníctva,
  • zákaz napúšťania bazénov.

Ďalšie aktuálne a zaujímavé správy z domova a zo sveta nájdete aj na našej stránke Dnes24 a Facebooku.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM