Aktualizované Zo Slovenska

Slovensko prechádza do ružovej fázy: Ktoré obmedzenie KONČÍ a čo ostáva v platnosti?

Slovensko prechádza od pondelka (10. 5.) do ružovej fázy COVID automatu. Čo to znamená a aké opatrenia sa zároveň uvoľňujú?

Ilustračný obrázok k článku Slovensko prechádza do ružovej fázy: Ktoré obmedzenie KONČÍ a čo ostáva v platnosti?
Foto: Pavol Hrabovský

Dva okresy, Považská Bystrica a Myjava, zostávajú v bordovej farbe, v červenej je 33 okresov a v ružovej 44. V porovnaní s minulým týždňom ide o zlepšenie.

V červených a ružových okresoch to znamená ďalšie uvoľňovanie opatrení, po 21.00 h však naďalej platí zákaz vychádzania. V piatok o tom informovali minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Najzásadnejšou zmenou je, že v ružových okresoch sa môžu začať vracať do škôl všetci stredoškoláci. Presné pravidlá si ale určia jednotlivé školy. Stredné školy boli zatvorené od 12. októbra 2020.

Kultúra a šport

Na umelých kúpaliskách v červených a ružových okresoch budú môcť trénovať športové kluby registrované v zväzoch. V ružových okresoch môže byť najviac 50 športovcov v exteriéri a 25 v interiéri. V červených je počet obmedzený na desať ľudí vo vnútri i vonku.

Prevádzka kabínkových lanoviek je v bordových okresoch zakázaná. V červených môže byť v kabíne jedna osoba alebo osoby zo spoločnej domácnosti, v ružových môžu fungovať bez kapacitných obmedzení.

Uvoľnia sa tiež opatrenia pre organizovanie kultúrnych podujatí. Naplniť sa môže maximálne 50 percent kapacity.

Zároveň platí, že v ružových okresoch sa budú môcť organizovať s 500 sediacimi divákmi v exteriéri a 250 v interiéri, v červených s 200 ľuďmi v exteriéri a 150 v interiéri.

„Pre účastníkov kultúrnych podujatí naďalej platí, že je potrebné mať negatívny výsledok testu RT-PCR/LAMP, ktorý nie je starší ako 72 hodín, alebo antigénového testu, ktorý nie je starší ako 24 hodín,“ pripomenula Račková. Výnimku majú deti do desiatich rokov, zaočkovaní a osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 a majú o tom doklad.

Čo je potrebné vedieť?

Skončili sa vyhradené hodiny pre seniorov

Ako upozornil hlavný hygienik, interiérové filmové predstavenia sú naďalej zakázané, rovnako aj podujatia pre školské skupiny. Nepovoľuje sa ani fyzická interakcia s publikom. Povolené sú napríklad divadelné predstavenia, koncerty, hudobné a tanečné produkcie či výstavy.

Od nedele 9. mája už v obchodoch viac neplatia vyhradené hodiny pre seniorov a ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím, pripomenul tiež Mikas.

„Čísla sú veľmi povzbudzujúce,“ povedal k počtom hospitalizovaných minister. Priblížil, že v nemocniciach je 1117 pacientov, z toho potvrdené ochorenie COVID-19 má 1005 ľudí, na jednotke intenzívnej starostlivosti je 109 pacientov a podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 156 ľudí.

Zmeny v pravidlách izolácie

Od pondelka 10. mája sa na očkovanú osobu ako úzky kontakt pozitívne testovanej osoby nebude vzťahovať povinnosť karantény (doteraz tomu tak bolo), a to v prípade ak:

  • bola zaočkovaná druhou dávkou mRNA vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a od tejto udalosti uplynulo viac ako 14 dní,
  • bola zaočkovaná prvou dávkou vektorovej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a od tejto udalosti uplynulo viac ako 4 týždne,
  • je viac ako 14 dní po 1. dávke očkovania proti ochoreniu COVID-19 (mRNA alebo vektorovou vakcínou), ak bola prvá dávka očkovania podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia COVID-19.

Naďalej platí, že v karanténe ako úzky kontakt nemusí byť osoba, ktorá prekonala COVID-19 v období nie viac ako 180 dní.

Zaočkované osoby a osoby, ktoré prekonali COVID-19 musia podstúpiť karanténu iba v prípade, ak sa u nich ako u úzkych kontaktov vyskytne čo i len jeden z klinických príznakov ochorenia.

Medzi osoby v osobitnom režime budú po novom zaradení aj prevádzkoví pracovníci Slovenskej pošty. Za úzky kontakt sa v prípade osôb v osobitnom režime považuje iba kontakt, ak k nemu došlo bez použitia OOP alebo s možným porušením použitých OOP. Osoby v osobitnom režime sú podrobne zadefinované vo vyhláške.

Pravidlá pre testovanie

V pravidlách preukazovania sa negatívnym testom, okrem spomínaných zmien, zostáva všetko „po starom“. To znamená, že v bordových okresoch (v III. stupni varovania) na viaceré aktivity treba aj test nie starší ako sedem dní. Napríklad aj do práce či na terasu reštaurácií.

V červených a ružových okresoch (v I. a II. stupni varovania) treba test len po 21. hodine (teda do práce, pretože obchody a terasy musia byť po deviatej večer zatvorené). V II. stupni varovania potrebujete negatívny test nie starší ako 14 dní, v I. stupni varovania nie starší ako 21 dní.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM