Monika Hanigovská Magazín Lifestyle

Slovenky ponúkajú jedinečné UBYTOVANIE: Noc v JURTE neprináša len skvelý spánok

Túžite po zážitkoch už počas ubytovania? Skúste vymeniť penzión či hotel za typické mongolské obydlie. V jurte zažijete jedinečný relax, spojenie s prírodou a je možné, že aj niečo viac.

Ilustračný obrázok k článku Slovenky ponúkajú jedinečné UBYTOVANIE: Noc v JURTE neprináša len skvelý spánok
19
Galéria

Michaela Kučerová a Michaela Šipeková prevádzkujú pod Kriváňom jedinečné ubytovanie. V strede malebnej dedinky s názvom Vavrišovo, ležiacej vo východnej časti Liptovskej kotliny, nechali vystavať kruhovitú stavbu – známu ako jurta. Tá je typická pre obyvateľov Mongolska a naberá na popularite aj v ďalších ázijských krajinách. Redakcia Dnes24 zisťovala, aké je to v jurte prespať a aké benefity prináša.

Keď je spánok zážitkom

„Spaním v jurte prinášame jedinečný zážitok z kruhovej stavby, v ktorej energia prúdi v kruhu a tak „nenaráža“ na rohové a lomené prekážky. Môže voľne plynúť a prúdiť. To prináša zdravý a príjemný spánok. Keďže ide o stan, spojenie s prírodou je silnejšie a vzduch je čerstvejší. Ten, kto si chce dopriať ráno (za pekného jasného počasia) krásny výhľad, si nechá žalúzie odtiahnuté a rovno z postele sa mu naskytne výhľad na naše Vysoké Tatry a na tradičné vavrišovské stodoly,“ opisuje pre Dnes24 nadšene jedna zo spomínaných Sloveniek. Ak sa ubytujete počas jari, prekvapí vás všadeprítomná zeleň spolu s rozkvitnutými čerešňami a slivkami.

„Ďalším jedinečným zážitkom je to, keď vojdete pod rúškom tmy do jurty a rozsvieti sa – postarali sme sa o zážitok aj s rozložením svetielok a možných variácií. Čistou romantikou je i to, keď necháte „horieť ohník“ v strede jurty (vykurovacie plynové ohnisko v strede stanového obydlia, poz. red. ). A to už len doladíte napríklad pohárom vína,“ vykresľuje M. Šipeková.

Veľká časť je z Mongolska

Jurta je často našincami zamieňaná za akýsi obyčajný stan, no rozdiel nekončí len pri kruhovitom pôdoryse. Obydlie ukrýva sofistikovanú konštrukciu. Chceli sme preto vedieť, čo všetko je: Made in Mongolia. „Originálna je len jurta, jej diely – dve vrstvy plachiet, ovčia plsť, zdobená konštrukcia rámov s kruhovým otvorom navrchu a drevená kruhová mriežka zo smrekovca, ktorá je viazaná jačou srsťou,“ opisujú majiteľky.

Vrchnú vrstvu plachty nechali ušiť v Čechách, aby spĺňala podmienky európskej klímy: „V Mongolsku je totiž 290 dní v roku slnko, málo dažďa a potom veľa snehu.“

Slovenky stavili na prírodné materiály. Jurta je zariadená útulne s nádychom modernosti.

„Zariadenie sme chceli moderné, viete, v Mongolsku nábytok a celé vnútro jurty pôsobí špinavo a neútulne, to by sme naše európske pomery nemohli tak zariadiť.“ Vnútorný priestor skrášľuje napríklad aj storočná truhlica.

Jurta v Liptovskej kotline vyzdvihuje tradičnosť a vďaka malým zmenám ponúka viac, než by pôvodne mohla poskytnúť návštevníkom: „Dvere sme prispôsobili tak, aby z nich bol výhľad na Kriváň, čiže sme upustili od tradičných pevných tmavých zdobených mongolských dverí. Ak by sme jurtu uzavreli, pripravili by sme ľudí o zážitok z výhľadu,“ vysvetlila Kučerová. Aby hostí o to neukrátili, nechali do jurty nainštalovať presklené dvere a ako tienidlo použili vnútorné žalúzie.

Ohreje v tuhej zime

Nemusíte sa obávať ani chladného počasia. V jurte nebudete drkotať zubami. V jej srdci je ohnisko, ktoré dokáže obslúžiť každý: „Máme dva zdroje vykurovania – spomínané plynové ohnisko, ktoré sa vyhreje pomerne rýchlo až na príjemných 26 stupňov. Druhý zdroj vykurovania je oscilujúci infražiarič s tromi stupňami vykurovania. Návody na obsluhu vysvetľujeme pri pobyte, aby si každý vedel teplo udržať samostatne. Je možné využiť aj našu sudovú saunu, ktorá je ďalšou formou dodatočného zahriatia.“

V prípade silných mrazov je potrebné spustiť plynové ohnisko približne hodinu pred príchodom hostí. Vďaka ohrevu sa tak jurta môže stať vašim domovom napríklad aj na Silvestra.

Článok pokračuje pod príspevkom.

Nezadusíte sa v nej

Zisťovali sme, ako cez jurtu prúdi vzduch, keď nemá klasické okná: „Stále ide o stan, aj keď je zateplený. Vzduch prúdi najmä zospodu pri styku plachiet s podlahou a to cez štrbiny a ešte cez dvere.“

V lete je možné občas otvoriť aj vrchnú plachtu na prevetranie, vďaka čomu začne prúdiť vzduch cez kruhový otvor konštrukcie. Ako však pripomínajú majiteľky jurty, plachtu nenechávajú odhalenú počas noci. V prípade dažďa by si totiž hostia bez ich pomoci neporadili s uzatvorením otvoru.

Ako dlho trvá postaviť jurtu?

Možno vás tiež zaujíma, ako dlho trvá vystavenie kruhového obydlia a či to boli Slovenky, čo svoj nápad s ubytovaným svojpomocne pretavili do reality.

„Stavba jurty bola rýchla záležitosť, za tri dni bola komplet hotová konštrukcia s podlahou,“ zhodli sa obe Michaely. Paradoxne, samotné zariaďovanie jurty bolo dlhším procesom, pretože Slovenky hľadali, kombinovali a dolaďovali každý prvok v nej.

Vznikla pod rukami Mongola

Napriek tomu, že obe majú v sebe kus dobrodružného ducha a neboja sa výziev, prácu nechali predsa len na odborníka. Stavbu zverili do rúk istého Mongola, ktorý žije už 13 rokov v Čechách. On a jeho tím si doviezli všetko potrebné z Mongolska a následne sa pustili do stavby podľa tradičného postupu.

Tam, kde staviteľ z Mongolska skončil, šikovné Slovenky pokračovali. Majiteľky ponúkajú okrem zážitku z jedinečného ubytovania aj jeho spojenie s krásnymi výhľadmi, čo umocňuje pobyt. Tak čo, dali by ste sa zlákať na takéto ubytovanie aj vy?

Mohlo by vás zaujímať:

FOTO: Výnimočné ubytovanie na Slovensku! Prenocujte v JURTE
19
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM