Barbara Dallosová Správy Zo Slovenska

Slovákov prepadol STRACH zo zimy: Z obchodov vo veľkom miznú elektrické ohrievače!

Slováci majú obavy z energetickej krízy a mnohí sa chcú poistiť. Z ohrievačov sa tak môže stať nedostatkový tovar.

Ilustračný obrázok k článku Slovákov prepadol STRACH zo zimy: Z obchodov vo veľkom miznú elektrické ohrievače!
Zdroj: pixabay.com

Pandémia a neskôr vojna na Ukrajine výrazne ovplyvnili ceny elektriny a plynu. Tie sa už čiastočne premietli aj do cien tepla pre rok 2022 pre bežných Slovákov. Okrem toho stále panuje neistota, či bude plynu dosť. Zima sa totiž blíži.

Európa v obavách

Strach zo zimy už cítiť aj v náladách vo viacerých európskych krajinách. Len nedávno prišla správa o tom, že Briti sa už teraz zásobujú elektrickými prikrývkami, sviečkami a energeticky efektívnymi kuchynskými spotrebičmi.

Angličania tiež kupujú viac termobielizne, rukavíc a županov, aby sa doma zahriali bez zapnutého kúrenia. Obchody a e-shopy s takýmto tovarom berú útokom. V Nemecku zas začali z pultov obchodov rýchlo miznúť elektrické ohrievače.

Chcú si to poistiť

Tento trend dorazil aj na Slovensko. Ľudia si chcú situáciu poistiť, dopyt po elektrických ohrievačoch a radiátoroch výrazne stúpol. Informuje o tom portál Topky, ktorému to potvrdili reťazce predávajúce takýto tovar.

„V súčasnosti dosahuje predaj elektrických vykurovacích zariadení a radiátorov až trojnásobne vyššiu úroveň ako v rovnakom období v minulosti,“ hovorí pre portál marketingová riaditeľka značiek DATART a Hej.sk Sabina Boudová. Vyšší záujem zaznamenala aj spoločnosť NAY, ktorá pre web prostredníctvom svojho marketingového manažéra uviedla: „Časť tovaru v kategórii ohrievačov a radiátorov určenú na zimnú sezónu máme už na sklade. Nedá sa vylúčiť, že ďalšie dodávky budú meškať z výroby, prípadne nemusia byť dodané vôbec.“

Paradoxne, veľkoobchodné ceny plynu v Európe aktuálne klesajú. Začiatkom nového týždňa klesli dokonca na najnižšiu úroveň od júna. Medzi dôvody patrí relatívne teplé počasie rovnako ako snahy Európskej únie (EÚ) zaviesť mechanizmus, ktorý má zabrániť nečakanému prudkému nárastu cien.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM