Rastislav Búgel Zo Slovenska

Slovákov čaká veľká ZMENA: Kto ODMIETNE pracovať, NEDOSTANE dávku v hmotnej núdzi!

Ministerstvo práce chce zvýšiť zamestnanosť. Po novom by ľudia, ktorí odmietnu pracovnú ponuku, mali prísť o dávku v hmotnej núdzi.

Ilustračný obrázok k článku Slovákov čaká veľká ZMENA: Kto ODMIETNE pracovať, NEDOSTANE dávku v hmotnej núdzi!
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák , Pexels.com

Práca namiesto dávok, tak znela téma tlačovej konferencie ministra práce Erika Tomáša, počas ktorej informoval o veľkej novinke. Tou je nový legislatívny zámer, ktorý má byť predmetom odbornej a politickej diskusie.

Kto odmietne pracovnú ponuku, príde o dávku v hmotnej núdzi!

„Každý, kto môže pracovať, má pracovať. Každý, kto má zdravé ruky a nohy, nemá sedieť doma,“ povedal Erik Tomáš.

Tisíce pracovných miest

Uviedol, že stále je na Slovensku nezamestnaných približne 165-tisíc ľudí. Navyše, na Slovensku už pracuje 107-tisíc cudzincov. „A napriek tomu máme stále nedostatok pracovnej sily. Pretože viac ako 80-tisíc pracovných miest je voľných,“ uviedol. „Ja sa pýtam, prečo by tieto pracovné miesta nemali zapĺňať práve slovenskí občania, slovenskí nezamestnaní?“ do­dal.

Zneužívajú systém

Erik Tomáš pripomenul, že zákon pamätá aj na ľudí, ktorí nemôžu pracovať z objektívnych príčin. „Ale medzi nezamestnanými sú aj ľudia, ktorí nechcú pracovať, ktorí sú leniví a ktorí využívajú alebo lepšie povedané zneužívajú sociálny systém,“ povedal Tomáš s tým, že tento problém je na Slovensku už dlhé roky.

„Chceme zamestnať čo najviac slovenských nezamestnaných ľudí a otvorene priznávam, že v rámci nezamestnaných chceme zamestnať a dostať do práce čo najviac Rómov,“ prezradil minister.

Siahnu mu na dávky

V skratke to znamená, že ak nezamestnaný človek odmietne pracovnú ponuku, bude mu odobratá alebo krátená dávka v hmotnej núdzi. „Samozrejme, musí ísť o pracovnú ponuku vhodnú a primeranú schopnostiam konkrétneho človeka,“ vysvetlil Erik Tomáš: "My totiž chceme, aby sa títo ľudia nielen aktivizovali a robili nejaké verejnoprospešné práce, ale aby sa reálne zamestnali. Aby pracovali v reálnom zamestnaní. Pokiaľ takýto človek odmietne pracovnú ponuku, bude mu tá dávka v hmotnej núdzi odobratá alebo krátená na obdobie 12 mesiacov,“

Tomáš uviedol, že je stále veľa nezamestnaných, ktorí nechcú pracovať a vyhýbajú sa práci. „Toto nie je v poriadku. A preto všetkým poberateľom dávok chcem povedať, že pokiaľ môžeš pracovať, máš pracovať. Inak ti bude odobratá táto dávka,“ uzavrel minister.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM