Zo Slovenska

Slovákom vyplatia 100-eurové príspevky: Kto môže POŽIADAŤ o inflačnú pomoc?

Ďalšia inflačná pomoc je pripravená na vyplatenie. O jednorazový príspevok však treba požiadať.

Ilustračný obrázok k článku Slovákom vyplatia 100-eurové príspevky: Kto môže POŽIADAŤ o inflačnú pomoc?
Zdroj: Unsplash.com / CC0 1.0

Slovenské úrady práce vyplatia ďalším skupinám ľudí 100-eurový jednorazový príspevok v rámci pomoci, ktorú vláda adresovala na zmiernenie následkov inflácie, a tým aj životných nákladov.

Informovalo o tom Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR s tým, že o túto dotáciu je potrebné požiadať.

Nezmeškajte termín

Osoby z vládou určených skupín môžu žiadosť podať e-mailom alebo priamo na príslušnom úrade práce v mieste svojho bydliska do konca augusta tohto roka. Osoby, ktoré sa starajú o nezaopatrené dieťa vo veku šesť až 18 rokov, s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, môžu o pomoc požiadať až do 30. septembra. Táto forma inflačnej pomoci je určená aj osobám nad 62 rokov, ktoré nepoberajú dôchodok, osobným asistentom, a je tiež pre opatrovateľov, ktorí nepoberajú peňažný príspevok na opatrovanie, vymenúva MPSVR.

„Na žiadosti podané po uvedených termínoch sa neprihliada,“ upozornil rezort práce. Inflačná dotácia bude po schválení žiadosti poskytnutá v najbližšom výplatnom termíne sociálnych dávok a príspevkov.

Prečítajte si tiež

Časť už vyplatili

Osoby, ktoré sa starajú o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom, preukazujú podľa MPSVR splnenie podmienok na poskytnutie inflačnej pomoci potvrdením Sociálnej poisťovne. Osoba nad 62 rokov, ktorá nepoberá dôchodok, preukáže splnenie podmienok čestným vyhlásením. Opatrovatelia a opatrovateľky, ktorí nepoberajú peňažný príspevok na opatrovanie, sa preukazujú dokladom príslušnej zdravotnej poisťovne, že boli poistencami či poistenkyňami štátu na verejné zdravotné poistenie za máj tohto roka.

Osobný asistent preukazuje splnenie podmienok na udelenie pomoci kópiou potvrdenia o odmenách, ktoré mu boli vyplatené ako osobnému asistentovi za 1. štvrťrok tohto roku, dodáva ministerstvo. Ak už bola predložená, nie je potrebné ju opätovne predkladať.

Časť jednorazovej pomoci vyplatil rezort práce už v júni. Vtedy ju vyplatil automaticky v rámci poskytovaných dávok rodinám s deťmi prostredníctvom zvýšeného prídavku na dieťa. Rovnako osobám v hmotnej núdzi, náhradným rodičom, ako aj opatrovateľom, ktorí poberajú peňažný príspevok na opatrovanie v zmysle stanovených podmienok. Tento balík predstavuje spolu sumu cez 105 miliónov eur, vyčíslilo ministerstvo.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM