Zo Slovenska

Slováci, vyťahujte dáždniky! Udrú intenzívne zrážky, platia VÝSTRAHY

Na Slovensko mieria výdatné zrážky. Meteorológovia varujú väčšinu územia. Vyskytnúť sa môžu aj búrky.

Ilustračný obrázok k článku Slováci, vyťahujte dáždniky! Udrú intenzívne zrážky, platia VÝSTRAHY
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahy pred intenzívnym dažďom a v niektorých prípadoch aj pred búrkami.

„Už v týchto chvíľach sa nad oblasťou Álp prehlbuje tlaková níž, ktorá do širšej oblasti Álp prináša zrážky a búrky. Táto tlaková níž sa v nadchádzajúcich hodinách bude presúvať cez ďalšie európske štáty," informuje portál iMeteo.sk s tým, že v noci sa presunie cez Slovinsko nad Rakúsko a v priebehu zajtrajšieho dňa bude smerovať nad Maďarsko.

Pohyb tlakovej níže sa spomalí a v noci zo štvrtka na piatok bude postupovať cez východné Slovensko na sever. Okolo tlakovej níže sa bude obtáčať zrážkové pole.

Hrozia povodne?

„Prvé zrážkové pole sa už v priebehu dnešnej noci nasunie nad severozápadné oblasti Slovenska. Do rána sa rozprší predovšetkým v Trenčianskom a v Žilinskom kraji, ako aj v oblasti Záhoria. Zrážky môžu byť lokálne aj výdatnejšie," predpovedá iMeteo.sk.

Od štvrtkového rána sa od juhozápadu nad západné Slovensko dostane ďalšie zrážkové pole. To sa bude presúvať cez celé územie Slovenska smerom na východ. Posledné zrážkové pole by malo doraziť vo štvrtok večer od juhu. Zasiahne oblasť východného a severného Slovenska.

„Na našom území by malo spadnúť priemerne okolo 20 mm zrážok, na severozápade až okolo 50 mm zrážok. Takéto zrážky budú prechodne vplývať na hladiny našich tokov a tie začnú stúpať. Dosiahnuť môžu aj stupne povodňovej aktivity," upozorňuje portál iMeteo.sk.

Prečítajte si tiež

Varovanie meteorológov

Na to, že na väčšine územia Slovenska sa môže vo štvrtok (5. 8.) poriadne rozpršať, upozorňuje aj Slovenský hydrometeorologický ústav. Očakávané sú výdatnejšie dažde i búrky.

Výstrahy druhého stupňa pred dažďom platia pre Trenčiansky, Banskobystrický a Žilinský kraj. Podľa meteorológov môže v severnejších okresoch napadnúť od 20 do 60 milimetrov zrážok, na juhu od 30 do 70 milimetrov zrážok.

„Tento úhrn predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ konštatuje SHMÚ. Výstrahy prvého stupňa pred dažďom platia pre Trnavský kraj, kde sa očakáva 25 až 50 milimetrov zrážok.

Na východe Slovenska treba počítať s búrkami, výstrahy prvého stupňa platia pre celý Prešovský a Košický kraj. „S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu,“ podotýka SHMÚ.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality zo Slovenska

Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM