Rôzne

Slováci sa čudujú: Odkiaľ sa vzal "žltý" sneh? Tu je vysvetlenie!, FOTO

Videli ste dnes "žltý" sneh? Mnohí áno, a prekvapivo krútili hlavou. Meteorológovia prinášajú vysvetlenie.

Ilustračný obrázok k článku Slováci sa čudujú: Odkiaľ sa vzal "žltý" sneh? Tu je vysvetlenie!, FOTO
8
Galéria

Počasie si doslova robí čo chce. Na Slovensko dorazil silný vietor, poľadovica a najnovšie sa k nám dostal aj saharský prach. Na sociálnej sieti o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) s tým, že do tejto oblasti sa dostal v juhozápadnom výškovom prúdení.

Meteorológovia odkázali na družicovú snímku na vysokej oblačnosti, ktorá je podľa nich „neobvykle hustá s vločkovitou štruktúrou a tiahne sa od Severného mora až po Kaukaz“.

Prach sa nachádzal aj v spodných vrstvách atmosféry. Vidno ho bolo napríklad v Alpách, aj na Lomnickom štíte vo Vysokých Tatrách.

Ľudia pod príspevkom meteorológov potvrdzovali, že skutočne sa „žltý“ sneh objavil vo viacerých kútoch Slovenska a mnohí si našli špinavé autá.

„V priebehu soboty sa po okraji tlakovej níže so stredom nad Pyrenejským polostrovom dostal nad západnú Európu saharský prach. Silné južné prúdenie následne premiestnilo saharský prach ďalej nad strednú Európu. Prach sa postupne presunul nad Alpy, ktoré sa zafarbili do hneda. Saharský prach sme ale v nedeľu ráno mohli pozorovať aj na Slovensku či v Česku,“ vysvetľuje iMeteo.sk.

Ako dokazujú fotografie z lyžiarskeho strediska St. Anton am Arlberg, z Lomnického štítu a Tatier, prach zo Sahary dorazil aj k nám.

Saharský piesok v zime
8
Galéria
Zdroj: SHMÚ

Súvisiace články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM