Ľubomír Hudačko Zo Slovenska

Situácia bude až nebezpečná: Prvé búrky už dorazili, PRIPRAVME sa na intenzívnu vlnu

Počasie na Slovensku dnes v plnej miere ovplyvní studený front. Pripraviť sa treba na vlnu intenzívnych búrok, pričom situácia bude nebezpečná.

Ilustračný obrázok k článku Situácia bude až nebezpečná: Prvé búrky už dorazili, PRIPRAVME sa na intenzívnu vlnu
2
Galéria
Zdroj: Nikolas Čikala

Prvé búrky dorazili na Slovensko už v skorých ranných hodinách. Informuje o tom portál iMeteo.sk.

Búrky už začali

„Hrozia nám nebezpečné sprievodné javy ako veľké krúpy, prívalové zrážky aj silný vietor. Pred studeným frontom nad našou oblasťou vrcholí príliv veľmi teplého vzduchu, ktorý je mimoriadne vlhký. To dopomáha energii, ktorú búrky potrebujú pre svoj rozvoj,“ informuje server.

Ako sa očakávalo, búrky, ktoré nad naše územie postupujú zo západu, už začali úradovať aj u nás okolo 6:30 h. Na juhozápade Slovenska už udreli prvé blesky.

„U susedov v Česku včera úradovali veľmi silné búrky, ktoré spôsobili veľa škôd. Dnes všetko nasvedčuje tomu, že podobne extrémne počasie udrie aj u nás,“ vysvetľujú ďalej z iMeteo.sk.

Riziko veľkých krúp

Pre celé naše územie dnes platí výstraha pred silnými búrkami.

Silné búrky môžu byť sprevádzané nebezpečnými sprievodnými javmi, ktoré môžu páchať materiálne škody. Najextrémnejšie búrky sa očakávajú predovšetkým v Maďarsku a čiastočne na juhu Slovenska. Búrky budú v priebehu dňa postupovať na východ nášho územia.

„V týchto oblastiach je riziko veľmi veľkých krúp, ktorých priemer by mohol presiahnuť aj 5 cm. Vo zvyšných oblastiach treba počítať s možným výskytom prívalových zrážok, silných poryvov vetra a krúp s priemerom 2 až 3 cm,“ doplnili z iMeteo.sk.

Titulná foto: ilustračná

Júnové búrky nad Slovenskom
2
Galéria
Zdroj: Pietr Drago
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM