KAW Zo Slovenska

Singapur neuhradí NEZAOČKOVANÝM liečbu: DRSNÉ, ale potrebné aj inde, chváli náš župan

Singapurská vláda zmenila systém preplácania zdravotnej starostlivosti pacientom s COVID-19. Jeden zo slovenských županov to chváli a naznačuje, že by to bolo potrebné aj inde.

Ilustračný obrázok k článku Singapur neuhradí NEZAOČKOVANÝM liečbu: DRSNÉ, ale potrebné aj inde, chváli náš župan
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Až 85 percent ľudí v Singapure, ktorí majú nárok na očkovanie proti koronavírusu, je plne zaočkovaných a 18 percent preočkovaných treťou dávkou.

Singapurská vláda však v pondelok uviedla, že už nebude hradiť náklady na zdravotnú starostlivosť pre ľudí „neočkovaných podľa vlastného uváženia“, ktorí tvoria väčšinu nových prípadov koronavírusu a hospitalizácií na COVID-19 v tomto štáte. Informoval o tom denník The Washington Post.

Vzorom drsné opatrenie

Župan Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba na spomínanú informáciu okamžite reagoval. „Singapur prestal nezaočkovaným hradiť zdravotné náklady spojené s liečbou covidu. Táto krajina je pre mňa vzorom, ako efektívne narábať s verejnými zdrojmi. A hoc je toto opatrenie na prvý pohľad drsné, čoskoro sa stane nevyhnutné aj inde,“ napísal na sociálnu sieť.

Juraj Droba v svojom statuse podčiarkol, že župa je tu na to, aby obyvateľov BSK chránila a zlepšovala kvalitu ich života. Keďže sú ľudia v Bratislavskom kraji zodpovedne zaočkovaní, hlavné mesto a jeho okolie stále nie je v čiernej zóne na semafore.

„Moja úloha je dávať ľuďom nádej a víziu. Zároveň je ale potrebné byť úprimný a ak sa na nás rúti problém, je moja povinnosť ho tvrdo pomenovať. Rúti sa na nás obrovský problém. Prosím vás o spoluprácu a súčinnosť. Nemám ani kompetencie ani silu riešiť zvyšok Slovenska, prosím teda obyvateľov nášho kraja, aby sme chránili to, čo je najcennejšie. Naše životy a životy našich rodičov a detí. Ďakujem,“ napísal Droba na záver.

Singapur povedal „dosť“

Singapurská vláda zmenila systém preplácania zdravotnej starostlivosti pacientom s COVID-19. Rozhodla sa naďalej nehradiť náklady na zdravotnú starostlivosť pre ľudí, ktorí sa nechcú dať zaočkovať.

„V súčasnosti tvoria nezaočkované osoby značnú väčšinu tých, ktorí vyžadujú intenzívnu ústavnú starostlivosť a neúmerne prispievajú k zaťaženiu zdrojov našej zdravotnej starostlivosti,“ uviedlo v pondelok (8. 11.) tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Kým nebude situácia s ochorením COVID-19 stabilnejšia, budú aj naďalej hradiť náklady na zdravotnú starostlivosť pre tých, ktorí sú zaočkovaní, ako aj pre deti do 12 rokov a osoby s určitými zdravotnými problémami. Čiastočne zaočkovaní ľudia v Singapure budú krytí až do 31. decembra.

Ilustračné foto, TASR

Koronavírus na Slovensku

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM