redakcia Bardejovský Reportér Regióny Regióny

Silná žena Jana Vašková medzi profesionálmi

V polovici septembra sa v americkom Las Vegas konala súťaž o najsilenejšiu ženu sveta.

Ilustračný obrázok k článku Silná žena Jana Vašková medzi profesionálmi
Zdroj: KSTaK Matej Bardejov

LAS VEGAS/BARDEJOV. Po dlhšom zvažovaní sa rozhodlo že na súťaži o najsilnejšiou ženu sveta (The World Strongest Woman 2017) bude štartovať aj naša najsilnejšia žena Slovenska v sezóne 2016/17, Bardejovčanka, rodáčka zo Šiby Jana Vašková (23. kategória do 82 kg). Súťaž prebiehala 15. a 16. septembra v profi divízii, nebola to teda súťaž amatérov ale profesionálov. Nominovať sa na ňu mohli len tie pretekárky, ktoré v rámci Európy dosiahli významné úspechy.

Náročné disciplíny

Miestenku na túto súťaž zo Slovenska získali dve športovkyne – Jana Vašková a Mária Kubičková. Celkovo v Amerike medzi 30-timi nominovanými profesionálkami štartovalo iba šesť žien z celej Európy. Súťaž prebiehala na známej Mr. Olympia a Jana si tak mala možnosť prvý krát otestovať svoje silové schopnosti medzi profesionálkami.

Zisk štvrtého miesta na takejto veľkej súťaži, navyše s prísnymi pravidlami, je hodnotený ako vynikajúci výsledok. Od tretieho miesta ju delili len dva body, čo znamená zhruba štyri sekundy. Súťažiace totiž mali na vykonanie jednotlivých disciplín presne 60 sekúnd. Disciplíny boli náročné, viditeľne ťažšie ako na súťažiach v Európe.

„Aj keď Jana Vašková disponovala najväčšou silou, rozhodli technické chyby.“

Súťažilo sa v piatich disciplínach – dvíhaní 80-kilogramovej oceľovej klady, behu s oceľovými kuframi v každej ruke (95+95 kg) s ktorými sa následne muselo spraviť 8 mrtvých ťahov, behanie so sudom o váhe 100 kg s následným prehodím cez 1,5-metrovú prekážku, priťahovaní 400 kg väziacich saní rukami v sede a v mŕtvom ťahu s nápravou vážiacou 170 kg na počet opakovaní.

Dlhá cesta nedostatočný čas na aklimatizáciu, prísne rozhodovanie amerických rozhodcov aj samotná veľkosť súťaže sa podpísali na tom, že Janka urobila zopár technických chýb. Nebyť toho, jej umiestnenie by určite zodpovedalo prvému až druhému miestu.

Las Vegas - The World Strongest Woman 2017. / Zdroj: KSTaK Matej Bardejov

Ďalšie tri víťazstvá

Na tejto súťaži bolo jasne cítiť rozdiel v tréningových podmienkach profesionálok a našej pretekárky. Jana Vašková suverénne disponovala najväčšou silou ktorú dokázala aj pri nosení 100 kg sudov či priťahovaní 400 kg saní. Jej vystúpene zanechalo v USA silný dojem a vzbudilo medzi súperkami obrovský rešpekt.

„Súťaže na Slovensku majú omnoho menšie váhy, dokonca aj v Európe, a je tu aj menšia konkurencia. V Las Vegas sa stretli ženy, ktoré týmto športom profesionálne žijú a majú za sebou veľa súťaží ako napríklad Arnold Classic. Rozhodovali doslova sekundy a bohužiaľ, rozhodli aj moje technické chyby, nie sila, jednoducho súperky to už mali premakané, domáce prostredie a domáce náčinie urobilo veľa, “ povedala po súťaži Jana Vašková.

Ihneď po prílete absolvovala Jana na Slovensku Európsku ligu silných žien, v sobotu, 23. septembra, druhé kolo v Košiciach a v nedeľu, 24. septembra, tretie kolo v Bánovciach nad Bebravou. Obidva preteky vyhrala. Minulú sobotu 7. novembra skončila na Svetovom pohári v silovom trojboji v Maďarsku v meste Miskolc na prvom mieste a vytvorila tri nové rekordy (informáciu o výsledkoch prinesieme v budúcom vydaní).

Výsledky Najsilnejšej ženy sveta 2017 (The World Strongest Woman 2017):

  1. Kimberly Lawrance USA
  2. Kate Mitchell-Parker Nový Zeland
  3. Briany Diamond USA
  4. Jana Vašková SVK
Zdroj: KSTaK Matej Bardejov
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM