Správy Zo zahraničia

Desivé slová čínskeho prezidenta ZNEPOKOJILI svet: Naša armáda sa musí pripraviť na VOJNU!

Dodal tiež, že Čína nikdy neprisľúbi, že sa zriekne použitia vojenskej sily. Vojakov vyzval, aby „zlepšili svoju schopnosť vyhrávať“.

Ilustračný obrázok k článku Desivé slová čínskeho prezidenta ZNEPOKOJILI svet: Naša armáda sa musí pripraviť na VOJNU!
Zdroj: TASR/AP

Čínsky prezident Si Ťin-pching nariadil armáde, aby všetko svoje úsilie zamerala na boj a prípravu na vojnu. Uviedol tiež, že Čína sa v súvislosti s Taiwanom nachádza v „nestabilnej a neistej“ situácii. Vo štvrtok to napísal denník The Guardian, informuje TASR.

Odkaz USA a Taiwanu

Si Ťin-pching, ktorý si nedávno zaistil tretie funkčné obdobie vo funkcii šéfa Komunistickej strany, to povedal počas návštevy veliteľského centra v Pekingu. Vyhlásil tiež, že armáda musí „komplexne posilniť výcvik v rámci prípravy na vojnu“ a vojakov vyzval, aby „zlepšili svoju schopnosť vyhrávať“.

The Guardian pripomína, že čínsky prezident nariadil armáde pripravovať sa na vojnu už niekoľkokrát. Najprv v roku 2013, teda krátko po tom, čo sa v Číne chopil moci, a následne v roku 2017. Podľa politických analytikov však tentoraz zintenzívnil svoju rétoriku.

„(Si Ťin-pching) posiela odkaz Spojeným štátom a Taiwanu,“ domnieva sa analytik Willy Lam z amerického think tanku Jamestown Foundation.

Napäté vzťahy

Čínsky prezident na 20. zjazde vládnucej Komunistickej strany v Pekingu, ktorý sa konal v októbri, pripísal zvyšovanie napätia v regióne „zásahom zo zahraničia“. Dodal tiež, že Čína nikdy neprisľúbi, že sa zriekne použitia vojenskej sily.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia, a to aj napriek tomu, že tento ostrov má vlastnú nezávislú vládu. Čínska vláda nedávno upozornila, že na Taiwane nebude tolerovať „separatistické aktivity“ a v nevyhnutnom prípade nevylučuje ani možnosť vojenského zásahu.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM