Magazín

Šéfkuchár budúcnosti? V tejto reštaurácii vám všetky špeciality navarí ROBOT! VIDEO

Trvalo sedem rokov, kým majitelia vlani konečne premenili tento nápad na skutočnosť a po investícii viac ako milión eur otvorili svoju high-tech reštauráciu.

Ilustračný obrázok k článku Šéfkuchár budúcnosti? V tejto reštaurácii vám všetky špeciality navarí ROBOT! VIDEO
Zdroj: Instagram.com/Bots&Pots

Máte chuť na gnocchi s jahňacinou, čierne rizoto či cuketové cestoviny? V jednej z reštaurácií v chorvátskom hlavnom meste Záhreb vám ktorékoľvek z týchto jedál pripraví robotický kuchár, ktorý dokáže uvariť približne 70 rôznych jedál z jedného hrnca. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Digitálne recepty

Jeho majitelia veria, že bistro Bots&Pots Sci-Food v Záhrebe je jedinou reštauráciou na svete, kde hotové jedlá pripravujú robotické „variče“ a ľudská pracovná sila len dopĺňa čerstvé suroviny do týchto zariadení. Tie dávkujú olej a korenie podľa digitálnych receptov vytvorených človekom.

V iných podobných reštauráciách roboty miešajú a vyprážajú čipsy a hamburgery, vyrábajú pizzu alebo podávajú a rozvážajú jedlá, ale podľa spolumajiteľa záhrebskej reštaurácie Hrvoja Bujasa „neexistuje žiadny iný robot, ktorý by z čerstvých potravín pripravoval jedlo z jedného hrnca“.

Miliónová investícia

Trvalo sedem rokov, kým Bujasovi partneri vlani konečne premenili tento nápad na skutočnosť a po investícii viac ako milión eur otvorili svoju high-tech reštauráciu.

„Bola to skutočne výzva, urobiť hotové jedlo z čerstvých potravín v čo najkratšom čase tak chutné, ako sa len dá,“ skonštatoval Hrvoje Bujas.

A zdá sa, že zákazníci sú spokojní. „Jedlo je špičkovej kvality,“ povedal Lovro Petar Andrišek, ktorý dostal pozvanie do Bots&Pots ako darček k narodeninám. „Môj tanier je úplne čistý,“ zasmial sa.

Budúcnosť bez personálu?

Robotický kuchár s názvom GammaChef sa „učí“ digitálne uvariť jedlo od skutočného šéfkuchára. Robot si postup zapamätá a donekonečna opakuje.

Päť robotických varičov dokáže vyrobiť štyri jedlá za 15 minút, povedal Bujas a dodal, že jeden by stál 10.000 eur, ak by bol na predaj.

„Uvažujeme o rozšírení nášho obchodného modelu prostredníctvom franšízy,“ uviedol Bujas a vysvetlil, že robot zrýchľuje proces varenia a šetrí peniaze v čase nedostatku personálu.

„Takúto reštauráciu s piatimi robotmi môže viesť jeden človek. Naším konečným cieľom je vytvoriť priestor bez čašníka, bez kuchára, bez hotovosti, kde si objednávate, dostanete a zaplatíte jedlo bez ľudského kontaktu,“ dodal.

Začítajte sa do ďalších zaujímavých tém

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM