han Zo Slovenska

RUŠNÁ noc v nemocniciach: Bola nutná amputácia, ale na svet prišli aj PRVÉ bábätká!

Lekári, záchranári, ale aj hasiči a policajti mali poslednú noc v roku 2022 poriadne rušnú. Svedčia o tom mnohé výjazdy, ale aj náhle prípady. Čo sa všetko dialo?

Ilustračný obrázok k článku RUŠNÁ noc v nemocniciach: Bola nutná amputácia, ale na svet prišli aj PRVÉ bábätká!
Zdroj: Facebook.com/Nemocnica AGEL Zvolen

Úrazy v Bratislave

Lekári a sestričky na urgentných príjmoch Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) ošetrili počas silvestrovskej noci 620 pacientov. „Prípady sa týkali úrazov pri páde, autonehodách, ale aj pri nesprávnej manipulácii s pyrotechnikou,“ informovala hovorkyňa UNB Eva Kliská.

„Naši zdravotníci ošetrili 19 úrazov hlavy, 25 zlomenín a niekoľko tržných rán. So zažívacími ťažkosťami prišlo 30 ľudí, 31 ľudí bolo intoxikovaných pre nadmerné požitie alkoholu, lekársku pomoc vyhľadalo aj niekoľko pacientov so psychickými problémami,“ spresnila.

Dodala, že osem ľudí utrpelo popáleniny, z toho šiestich, ktorí si privodili zranenia nesprávnou manipuláciou s pyrotechnikou, ošetrili ambulantne. Dvaja pacienti museli byť hospitalizovaní s ťažšími zraneniami.

Prvý bol Viliam

Prvým tohtoročným bábätkom v Bratislave je chlapec Viliam. Na svet prišiel o 3.20 h v nemocnici na Antolskej. TASR o tom informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská.

„Chlapček Viliam má 3380 gramov a 49 centimetrov. Mamička Yuliia aj dieťatko sú v poriadku a tešia sa zdraviu,“ priblížila hovorkyňa.

Zranenia rúk

„Jednému spadla do postele horiaca sviečka a utrpel popáleniny tváre a krku. Druhý prilieval do krbu tekuté palivo, ktoré sa vznietilo a spôsobilo mu vážne popáleniny,“ priblížila.

Operácii ruky sa musel podrobiť zasa pacient, ktorý sa zranil pri manipulácii s podomácky vyrobenou pyrotechnikou.

Eliška v Košiciach

Prvé tohtoročné dieťa sa v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice narodilo v nedeľu o 7.00 h. Dievčatko Eliška prišlo na svet v pôrodnici na Rastislavovej ulici, má tri kilogramy a 49 centimetrov. „Malá slečna aj mamka Ivana zvládli pôrod statočne a obe sú v poriadku,“ informovala hovorkyňa nemocnice Monika Krišková.

Na urgentnom príjme UNLP na Rastislavovej ulici zaznamenali pomerne pokojnú silvestrovskú noc s troma prípadmi menších úrazov. „Náročnejšia bola situácia na urgentnom príjme na Triede SNP, kde poskytli zdravotnú starostlivosť v prípade 11 typicky silvestrovských úrazov a na internom oddelení riešili troch pacientov intoxikovaných alkoholom,“ uviedla hovorkyňa.

Amputácia prstov

Nesprávne odpálená pyrotechnika spôsobila tržnú ranu a poškodenie zraku len u 13-ročného chlapca, ktorému ohňostroj strelil priamo do tváre. Petarda zasiahla tvár u dospelej osoby, pričom aj v tomto prípade došlo k poškodeniu zraku. Ďalšia petarda amputovala postihnutému niekoľko článkov prstov na ruke, čo si vyžiadalo okamžitú operáciu.

„Vo väčšine silvestrovských nehôd účinkoval aj alkohol. Na urgentnom príjme skončili pacienti s reznou ranou či pomliaždením ruky a napríklad aj s úrazom ramena, ktoré vzniklo pri novoročnom tanci,“ dodala Krišková.

Témy, ktoré sú aktuálne na PRETRASE

Prvé dieťa

Prvým bábätkom, ktoré prišlo na svet v novom roku vo zvolenskej nemocnici, je dievčatko Soňa. Narodila sa 15 minút po polnoci s mierami 2960 gramov a 51 centimetrov. TASR o tom v nedeľu informovala Martina Pavliková, hovorkyňa spoločnosti Agel SK, pod ktorú nemocnica patrí.

Pôrodnica vo Zvolene zaznamenala už v druhej polovici novembra 2022 tisíce bábätko, dominovali dievčatá. Od začiatku minulého roka sa tam narodilo 491 chlapcov a 509 dievčat.

Informujeme o tom aj v TOMTO ČLÁNKU.

Ján na Spiši

V nemocnici v Spišskej Novej Vsi sa prvé dieťa roku 2023 narodilo 50 minút po polnoci. Na svet prišiel chlapec Ján, ktorý po narodení vážil 3120 gramov a meral 46 centimetrov. „Narodil sa 32-ročnej mamičke Štefánii z obce Rudňany,“ informovala za sieť nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková.

V súvislosti s oslavami nového roka na urgente spišskonovoveskej nemocnice počas silvestrovskej noci ošetrili jedného pacienta. „V ruke mu vybuchla fľaša šampanského a 24-ročný pacient pre črepiny utrpel rezné rany na prstoch,“ doplnila Fedáková.

Prvé novoročné bábätko v nemocnici v Kežmarku sa narodilo o 1.30 h. „Je to dievčatko Kvetka a pri narodení mala miery 2750 gramov a 52 centimetrov,“ uviedla hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková.

V nemocnici v Krompachoch v okrese Spišská Nová Ves prišlo na svet prvé dieťa nového roka o 8.05 h. Dievčatko Melissa malo pri narodení miery 3200 gramov a 51 centimetrov, informovala Pavliková.

Aj Kiara

Dievčatko Kiara je prvým dieťaťom, ktoré prišlo na svet v novom roku v nemocnici v Rimavskej Sobote. Narodilo sa 24-ročnej mamičke Henriete z obce Janice o 2.45 h. Váži 2120 gramov a meria 44 centimetrov.

TASR o tom v nedeľu informovala Jana Fedáková, komunikačná špecialistka siete nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare.

Môže vás zaujímať:

Prvé slovenské bábätko narodené v 2023 priviedla na svet mamička v našej nemocnici🎉. Sonička sa narodila o 0:15 hod. s...

Posted by Nemocnica AGEL Zvolen on Sunday, January 1, 2023

PRVÉ BÁBÄTKO V BRATISLAVE 👩‍🍼 Prvé bábätko v Bratislave sa narodilo v nemocnici na Antolskej o 3:20. Chlapček Viliam má...

Posted by Univerzitná nemocnica Bratislava on Sunday, January 1, 2023
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM