Rastislav Búgel Zo zahraničia

Rusko ZABLOKOVALO prístup k desiatkam médií z Európy: Sú medzi nimi aj dve SLOVENSKÉ

Ruské ministerstvo zahraničných vecí sa rozhodlo zablokovať desiatky európskych médií. Hovorí o odvete.

Ilustračný obrázok k článku Rusko ZABLOKOVALO prístup k desiatkam médií z Európy: Sú medzi nimi aj dve SLOVENSKÉ
Zdroj: Dnes24.sk , Pexels.com

Rusko sa rozhodlo zablokovať prístup k desiatkam známych európskych médií. Informovalo o tom tamojšie ministerstvo zahraničných vecí.

Obmedzenie nadobudlo účinnosť v utorok (25. júna) a má ísť o odvetné opatrenie.

„Ruská strana opakovane a na rôznych úrovniach varovala, že politicky motivované prenasledovanie domácich novinárov a neopodstatnené zákazy ruských médií v EÚ nezostanú nepovšimnuté. Napriek tomu sa Brusel a hlavné mestá krajín bloku rozhodli ísť cestou eskalácie, čím prinútili Moskvu prijať zrkadlové a proporčné protiopatrenia,“ píše ruský rezort.

Na zozname zverejnenom v utorok ruským rezortom diplomacie je 77 subjektov: vysielateľov, denníkov, časopisov a online portálov z 25 krajín EÚ, ako aj štyri celoeurópske periodiká.

Ruské ministerstvo vo svojom vyhlásení uviedlo, že tieto médiá šíria nepravdivé informácie o tzv. špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine – ide o slovné spojenie, ktoré sa vo verejnom priestore v Rusku musí používať v súvislosti s vojnou rozpútanou ruskou armádou voči Ukrajine vo februári 2022.

Vyše 80 médií

Medzi médiami, ktoré sa Rusko rozhodlo blokovať, sú napríklad rakúska ORF, nemecké Spiegel a Zeit, írsky Independent či celoeurópske Politico.

Dovedna ide o 81 médií z Rakúska, Belgicka, Bulharska, Maďarska, Nemecka, Grécka, Dánska, Írska, Španielska, Talianska, Cypru, Lotyšska, Litvy, Malty, Holandska, Poľska, Portugalska, Rumunska, Slovenska, Slovinska, Fínska, Francúzska, Česka, Švédska a Estónka.

Aj zo Slovenska a Česka

Medzi českými zablokovanými médiami je to web ceskatelevize.cz a seznamzpravy.cz. Na zoznam sa dostalo aj slovenské SME a Denník N.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM