Zo Slovenska

Ruská ambasáda je POBÚRENÁ pomaľovaním pamätníka Slavín: Žiadame okamžitú obnovu!

Namaľované farby ukrajinskej vlajky na bratislavskom vojenskom pamätníku Slavín sú výzvou občanov SR, aby Rusko skončilo "nezmyselnú vojnu".

Ilustračný obrázok k článku Ruská ambasáda je POBÚRENÁ pomaľovaním pamätníka Slavín: Žiadame okamžitú obnovu!
6
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Uviedlo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Slovenskú verejnosť zároveň rezort diplomacie prosí, aby naďalej ctila a priateľsky vnímala ruských občanov oddaných demokracii a mieru. Ruská ambasáda je incidentom pobúrená a žiada pamätník obnoviť.

Sme pobúrení

Ministerstvo v súvislosti s pomaľovaním Slavína žltou a modrou farbou reaguje aj na Veľvyslanectvo Ruskej federácie v SR, ktoré tvrdí, že došlo k znesväteniu tohto pietneho miesta.

„Sme pobúrení týmto vandalským činom! Žiadame obnoviť pamätník v pôvodnej podobe v súlade s dohodou medzi vládou Ruskej federácie a vládou Slovenskej republiky o hroboch padlých vojakov a civilných obetí vojny z roku 1995. Očakávame reakciu,“ uviedlo ruské veľvyslanectvo na sociálnej sieti.

Dodalo, že na Slavíne je pochovaných 6845 vojakov a dôstojníkov Červenej armády, ktorí zomreli za oslobodenie Slovenska od fašizmu.

„Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR ruskému veľvyslanectvu pripomína, že o hroby a pamätníky ruských vojakov a všetkých tých, ktorí sa podieľali na oslobodení našej krajiny v druhej svetovej vojne, sa Slovenská republika stará príkladne a s najvyššou úctou,“ skonštatoval rezort v stanovisku, ktoré agentúre TASR zaslal komunikačný odbor ministerstva.

Nevidia realitu?

MZVEZ žiada ruské veľvyslanectvo v Bratislave, aby videlo realitu. „A tou je obrovská občianska solidarita s Ukrajinou, ktorú bezdôvodne napadla Ruská federácia a okrem porušenia medzinárodného práva tak pošliapava aj pamiatku Ukrajincov, ktorí bok po boku s Rusmi bojovali za slobodu v roku 1945,“ uviedol komunikačný odbor.

Páchateľ natrel žltou a modrou farbou schody a stĺpy pamätníka, ako aj priestor pred ním. Polícia začala trestné stíhanie vo veci trestného činu poškodzovania cudzej veci.

Toto nie je solidarita

Protest v spojitosti s aktuálnou situáciou na Ukrajine sa dá vyjadriť aj iným spôsobom ako poškodením pamätníka a pietneho miesta. Zdôrazňuje to bratislavská mestská časť Staré Mesto v súvislosti s poškodením častí vojenského pamätníka Slavín, ktoré niekto pomaľoval modrou a žltou farbou. Samospráva zároveň pripomína, že väčšina vojakov pochovaných na Slavíne sú Ukrajinci.

„Rozumieme emócii a hnevu ukrajinského ľudu a aj našich obyvateľov, ktorí v priamom prenose sledujú inváziu do Ukrajiny. Ale podľa nás sa dá protest vyjadriť aj iným spôsobom ako poškodením pamätníka a pietneho miesta,“ povedal pre TASR hovorca Starého Mesta Matej Števove.

Podľa mestskej časti nie je pomaľovanie pietneho miesta pomocou, ani solidaritou s ukrajinským ľudom po ruskej invázii do ich krajiny. Označuje to skôr za „nezmyslené ničenie a pomýlený vandalizmus“.

Väčšina vojakov pochovaných na Slavíne sú podľa samosprávy Ukrajinci, keďže to boli práve vojenské oddiely z Ukrajiny, ktoré Slovensko oslobodzovali od fašizmu počas druhej svetovej vojny.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo skonštatoval, že takéto konanie nikomu nepomôže. "Nikto z tých, ktorí na Slavíne ležia, za túto vojnu nemôže,“ povedal Vallo s tým, že pozornosť treba smerovať na iných. Pripomenul, aby sa energia venovala pomoci utečencom.

Prečítajte si aj:

Pamätník Slavín natreli žltou a modrou farbou
6
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM