han Zo zahraničia

Rusi zaútočili na jadrovú ELEKTRÁREŇ: Výbuch by bol silnejší ako v Černobyle! FOTO

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Moskvu zo snahy "zopakovať" jadrovú katastrofu v Černobyle. Povedal, že v súvislosti so situáciou v Záporožskej jadrovej elektrárni už hovoril aj so svetovými lídrami vrátane amerického prezidenta Joea Bidena.

Ilustračný obrázok k článku Rusi zaútočili na jadrovú ELEKTRÁREŇ: Výbuch by bol silnejší ako v Černobyle! FOTO
13
Galéria
Zdroj: TASR/AP

„Žiadna iná krajina okrem Ruska nikdy neostreľovala jadrové elektrárne. Toto je prvýkrát v našej histórii. V histórii ľudstva. Tento teroristický štát sa teraz uchýlil k páchaniu jadrového terorizmu,“ uviedol Zelenskyj vo videu.

Slová Bidena

Biden v piatok naliehal na Rusko, aby umožnilo príchod do oblasti jadrovej elektrárne pohotovostným zložkám. „Prezident Biden sa pripojil k prezidentovi Zelenskému a vyzval Rusko, aby zastavilo svoje vojenské aktivity v oblasti a umožnilo hasičom a záchranárom príchod na miesto,“ uviedol Biely dom na margo telefonátu medzi oboma lídrami.

Agentúra AFP s odvolaním sa na miestneho predstaviteľa informovala, že bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny je nateraz zaistená po tom, čo v jednej jej budove v piatok nadránom vypukol požiar v dôsledku útoku ruskej armády.

„Riaditeľ elektrárne povedal, že bezpečnosť (tohto zariadenia) je momentálne zaistená. Podľa osôb zodpovedných za elektráreň požiar zasiahol výcvikovú budovu a laboratórium,“ povedal Oleksandr Staruch, šéf vojenskej správy regiónu Záporožie.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) na Twitteri uviedla, že bola informovaná ukrajinským jadrovým regulátorom, že v zmienenej jadrovej elektrárni nedošlo k zvýšeniu radiácie a požiar nezasiahol „zásadné“ zariadenie elektrárne. MAAE dodala, že jej generálny riaditeľ Mariano Grossi je v kontakte s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom a ukrajinským jadrovým úradom.

Viac o útokoch na jadrovú elektráreň si prečítajte na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne témy

Pod paľbu sa dostala najväčšia jadrová elektráreň v Európe
13
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM