Správy Zo zahraničia

Rozpustia celé policajné oddelenie! Rasové nepokoje v USA gradujú

V meste Minneapolis v americkom štáte Minnesota rozpustia policajné oddelenie a následne celkom prerobia policajný systém.

Ilustračný obrázok k článku Rozpustia celé policajné oddelenie! Rasové nepokoje v USA gradujú
22
Galéria
Zdroj: TASR

Rozhodli o tom v nedeľu večer členovia tamojšej mestskej rady, informovali stanica BBC a agentúra AFP.

K rozhodnutiu došlo po tom, ako nedávna smrť Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel v Minneapolis pri policajnom zásahu, vyvolala protesty v celých Spojených štátoch i vo svete.

Nie je možné reformovať

„Zaviazali sme sa zrušiť policajnú činnosť, tak ako ju poznáme, a znovu vybudovať v našej komunite nový model verejnej bezpečnosti, ktorý skutočne udrží našu komunitu v bezpečí,“ povedala spravodajskej stanici CNN predsedníčka rady Lisa Benderová.

Ďalšia členka rady, Alondra Canová, na Twitteri napísala, že k rozhodnutiu dospela väčšina 13-člennej rady, ktorá sa zhodla na tom, že policajné oddelenie „nie je možné reformovať“, a preto „súčasný policajný systém ukončíme“.

Starosta Minneapolisu Jacob Frey sa najskôr staval proti takémuto kroku, za čo si vyslúžil vypískanie od davu demonštrantov. Aktivisti, ktorí sa, naopak, roky za rozpustenie polície zasadzovali, označili toto rozhodnutie za prevratné.

Komentátori upozorňujú, že Minneapolis môže teraz očakávať dlhú a náročnú diskusiu o činnosti polície.

Násilná smrť

George Floyd zomrel 25. mája v Minneapolise pri zásahu policajtov, keď ležal spútaný na zemi a jeden z nich mu niekoľko minút kľačal na krku. Pri zatýkaní sa opakovane sťažoval, že nemôže dýchať. Sanitka následne odviezla bezvládne telo 46-ročného Floyda do nemocnice, kde ho vyhlásili za mŕtveho.

Neprimeraný zásah, z ktorého okolostojaci natočili videozáznam, vyvolal po celých USA v nasledovných dvoch týždňoch prevažne pokojné protesty proti rasizmu.

Štvoricu policajtov, ktorí boli pri zásahu, prepustili zo služby a neskôr voči nim vzniesli obvinenia.

Derek Chauvin, ktorý Floyodovi kľačal na krku, bol obvinený z vraždy druhého stupňa. Troch ďalších policajtov obvinili z napomáhania a navádzania k vražde.

Floydove telesné pozostatky majú v pondelok vystavovať pre verejnosť v jeho rodnom meste Houston v štáte Texas, kde bude sa bude neskôr, v utorok, konať aj jeho súkromný pohreb.

Protesty po zabití Afroameričana Georgea Floyda
22
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM