Ostatné športy

ROZHOVOR: Aj sny sa dajú preniesť do reality. Príbeh florbalu v Humennom je toho dôkazom!

Je o tento šport záujem. Florbal sa stáva medzi mladými v Humennom stále obľúbenejším. A ako vznikol Florbalový klub Humenné? Dočítate sa v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku ROZHOVOR: Aj sny sa dajú preniesť do reality. Príbeh florbalu v Humennom je toho dôkazom!
10
Galéria
Zdroj: Florbalový klub Humenné

Florbal uzrel svetlo sveta v USA a to v polovici 50-tych rokov. Do Európy ho priniesli švédski študenti. Populárnym sa medzičasom stal v mnohých krajinách, v mnohých mestách sveta. A na chuť mu čoraz väčšmi prichádzajú aj mladí v Humennom. Obzvlášť, odkedy v našom meste začal fungovať Florbalový klub Humenné, ktorý tu založil športový nadšenec Marián Svatuška. O začiatkom či o plánoch tohto klubu sa dočítate v inšpiratívnom rozhovore práve s ním.

Odkedy ste začali v Humennom robiť mládežnícky florbal a ako sa zrodila táto myšlienka?

Tak myšlienka vznikla pred dvoma rokmi, kedy som uvažoval o novom atraktívnom športe v Humennom najmä pre mladých. Florbalu sa u nás venujú učitelia na základných školách v rámci hodín telesnej výchovy aj florbalových krúžkov. Ja som chcel založiť klub,v ktorom sa budú stretávať mladí ľudia, aby si mohli zašportovať a vymenili tak domácu gaučovú pohodu za halovky a hokejku. Začal som sa zaujímať, kto tento šport robí na profesionálnej úrovni v našom okolí. Vycestoval som do Michaloviec, kde sa tomuto športu venujú už 11 rokov, zoznámil som sa s vedením klubu, kde mi ochotne poskytli informácie ako začať.

Čo nasledovalo ďalej?

Gerhard Puchír ma nasmeroval, aby som si urobil trénerskú a rozhodcovskú licenciu. Počas víkendov som chodil na zápasy mužov, žien a žiakov. Oboznamoval som sa s florbalovými pravidlami a hľadal možnosti rozbehnutia tréningov. Svoju činnosť sme začali 30. mája 2018 na Challenge day. Mesto Humenné ma oslovilo, aby som pripravil motivačný tréning v mestskej hale. Prišlo tam 8 chlapcov a s nadšením si zatrénovali. Ďalej sme hľadali spôsoby, kde začať, v ktorej telocvični, ako a s kým. Sezóna bola v plnom prúde a tak zohnať voľnú telocvičňu bolo náročné. Po hľadaní sme nakoniec našli priestor na Obchodnej akadémii v telocvični, kde nám pani riaditeľka ochotne pomohla s priestorom. Tréningy začali viesť hráči Eastern Wings Michalovce najmä Braňo Sokirka a Matúš Cifranič. Čím viac sme trénovali, tým viac chlapcov začalo chodiť a venovať sa tomuto športu. Boli sme nútení hľadať si nové väčšie priestory. V Mestskej športovej hale sme našli domovský stánok a tam sme až doteraz. Začali sme s tréningami, postupne sme zakúpili pomôcky na trénovanie. Počas letných mesiacov som zorganizoval florbalový kemp,kde sme našich chlapcov zdokonaľovali v technike. Dvojfázové tréningy zamerané na zručnosť, na kombinácie a streľbu na bránku, wellness, kúpalisko, spoločné obedy nás natoľko motivovali, že sme po trojdňovom kempe všetci pokračovali v trénovaní.

Koľko má Florbalový klub Humenné aktuálne členov?

K dnešnému dňu trénuje 30 chlapcov a venujú sa im 3 tréneri 3-krát v týždni. Chcem poďakovať p. Jožkovi Škrlíkovi, že si našiel každý pondelok čas a prišiel chlapcom ukázať koordinačné cvičenia. Postupne sa k nám pripojili p. Viktor Hnát, Jakub Pandoš a Matúš Mamaj.

Kto každý sa môže pridať?

U nás trénujú chlapci narodení v rokoch 2005 2006 2007 a 2008. Je potrebné hlavne chcieť športovať, behať a tiež pri tom rozmýšľať.

Hráte aj nejakú súťaž – majstrovské zápasy?

Súťaž zatiaľ nehráme, nakoľko sa ešte len učíme ako fungovať na florbalovej mape Slovenska. Odohrali sme 6 prípravných zápasov proti Michalovciam.

Robiť šport zrejme nie je jednoduché, čo všetko okrem spomenutého to ešte obnáša?

Chodíme po školách, ponúkame žiakom možnosť si prísť zatrénovať. Darom sme dostali novú sadu dresov od darcu, ktorý nechcel byť menovaný. Do leta by som chcel zakúpiť IFF mantinely, ktoré nám veľmi pomôžu na orientáciu v priestore a hlavne aby sme mali ohraničenú plochu na trénovanie. Ako každý šport aj tento je finančne náročný ale nie až natoľko,aby sme nevedeli vytvoriť podmienky pre športovanie mladých. Hlavná je ochota chcieť robiť, pracovať, venovať sa či už ako tréner alebo ako hráč a venovať svoj čas, energiu aj financie na uskutočnenie ďalších plánov. Chcel by som poďakovať vedeniu mesta, primátorovi ako aj poslancom za ochotu pomôcť a podporiť rozvoj florbalu v našom meste. A tiež rodičom, že chlapcov púšťajú na tréningy a motivujú ich tak k športovaniu.

Keď sme už pri plánoch, aké sú tie najbližšie?

V najbližšom období chystáme týždňový florbalový kemp, ktorý sa uskutoční 19.-23.augusta 2019. Bude pripravený bohatý program a bude to zároveň vyvrcholením celoročnej práce. Aj týmto kempom chceme ukázať, že ak niečo pekné, zmysluplné a zaujímavé má fungovať, netreba sa báť robiť veci prospešné pre deti, lebo aj sny sa dajú preniesť do reality… Stačí chcieť.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Florbal v Humennom sa teší stále väčšej obľube: Tieto fotky hovoria za všetko
10
Galéria
Zdroj: Florbalový klub Humenné
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM