Správy Zo zahraničia

Romantika s KRAVOU v objatí? Krajina vydala čudné odporúčanie, ako sláviť Valentína

Podľa ortodoxnejších veriacich sviatok sv. Valentína propaguje promiskuitu. Podivné odporúčanie, ako ho sláviť, museli úrady vziať späť.

Ilustračný obrázok k článku Romantika s KRAVOU v objatí? Krajina vydala čudné odporúčanie, ako sláviť Valentína
Zdroj: pixabay.com , pixabay.com

Indická vláda stiahla v piatok svoju výzvu, aby Indovia tento rok poňali deň sv. Valentína ako „deň objímania kráv“ a nie oslavu romantiky. Tým by sa lepšie propagovali hinduistické hodnoty. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Posvätné zvieratá

Výzvu kritizovala politická opozícia aj používatelia sociálnych sietí. Indický vládny úrad na ochranu zvierat preto v stručnom vyhlásení v piatok od kontroverzného apelu upustil a bez ďalších podrobností ho „stiahol“.

Úrad v stredu Indov vyzval, aby 14. februára objímali kravy. Malo im to priniesť citové obohatenie a prispieť k zvýšeniu kolektívneho aj osobného šťastia. Jeden z indických politických komentátorov to podľa AP označil za „potieranie hraníc medzi štátom a náboženstvom“. V piatok podotkol, že stiahnutie výzvy má zabrániť zosmiešňovaniu politiky hinduistického nacionalizmu.

Hinduisti sú najväčšou náboženskou skupinou v Indii. Kravy považujú za posvätné a zabitie týchto zvierat je preto v mnohých indických štátoch zakázané.

Odpor k Valentínu

Hinduisti zároveň tvrdia, že oslavy „západného sviatku“ sv. Valentína sú v rozpore s tradičnými indickými hodnotami. Podľa ortodoxnejších hinduistov tento sviatok propaguje aj promiskuitu. Extrémisti preto v posledných rokoch pálili valentínske darčeky či pohľadnice a na Valentína vyháňali páry zaľúbencov držiace sa za ruky z reštaurácií alebo parkov.

India je nábožensky rozmanitá a oficiálne sekulárna krajina. O presadzovanie nadradenosti hinduizmu sa však usiluje aj nacionalistická vláda vedená premiérom Naréndrom Módím.

Mladí vzdelanejší Indovia bez ohľadu na náboženské presvedčenie zvyčajne trávia deň sv. Valentína v parkoch či reštauráciách, vymieňajú si darčeky a usporadúvajú večierky, podobne ako pri príležitosti iných indických sviatkov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM