Aktualizované Politika

Rokovanie o odvolaní pokračovalo bez Matoviča: Po prejave vyzval OĽANO a ODIŠIEL!

Poslanci pokračujú v rokovaní o odvolaní Igora Matoviča bez jeho prítomnosti. Zo sály kolektívne odišiel s celou stranou OĽANO.

Ilustračný obrázok k článku Rokovanie o odvolaní pokračovalo bez Matoviča: Po prejave vyzval OĽANO a ODIŠIEL!
10
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Poslanci za OĽANO odišli z rokovacej sály Národnej rady (NR) SR počas diskusie o návrhu na odvolanie ministra financií Igora Matoviča (OĽANO).

Urobili tak po jeho viac ako hodinovom vystúpení, v ktorého závere vyzval SaS, aby urobila krok späť a ustúpila od osobnej nenávisti.

Prečítajte si tiež

Líder OĽANO vysvetlil, že o tomto kroku diskutovali na poslaneckom klube. Chce tak bývalým partnerom z koalície ukázať, v akej spoločnosti sa dobrovoľne ocitli.

„Aby ste to osamote mohli precítiť spolu s vašimi novými partnermi v koalícii nenávisti, alebo ako by som to nazval,“ adresoval Matovič liberálom.

Matovič dôvody odmieta

Matovič sa vo svojom prejave postupne vyjadroval k jednotlivým bodom návrhu na jeho odvolanie. Zdôvodnenie návrhu označil za „znôžku výmyslov, manipulácií a fabulácií“. Bol by rád, keby sa liberáli vrátili do koalície, zrušili svoje červené čiary a uznali si chybu.

Hovoril o osobnej nenávisti z ich strany. Podčiarkol potrebu riešiť aktuálnu energetickú krízu.

„Ani jedno rozhodnutie vlády, ani jeden zákon neboli bez vášho súhlasu a keď ste aj s niečím nesúhlasili, napríklad rodinný balíček, povedali ste, že ho nepodporujete, ale nemáte nič proti tomu, že ho presadíme s opozíciou, a nebudete ho vetovať,“ skonštatoval Matovič. Na balíčku podľa neho postavila SaS celú krízu a argumenty. Pýta sa, prečo strana odborníkov v koalícii súhlasila s neodbornými riešeniami z jeho strany, ktoré teraz kritizuje.

Vyzval SaS, aby špecifikovala, v čom koná v neprospech občanov. Poukázal na pomoc firmám v čase krízy, nízku mieru nezamestnanosti či rozviazané ruky orgánov činných v trestnom konaní. Ak liberáli tvrdia, že porušuje ústavu a zákony, mali by podľa neho podať trestné oznámenie.

Odmieta, že by rezort financií pod jeho vedením zlyhal, argumentuje menším deficitom než pred tromi rokmi.

Vládna kríza

Používanie politiky na súkromné vojny a pomstu podľa neho predviedla SaS pri vládnej kríze. Hovorí o krvavých očiach lídra strany Richarda Sulíka a jeho neriešení problémov s energetickou krízou. SaS podľa neho tri mesiace kreslila červené čiary, vydierala a teraz je ochotná spolupracovať s mafiou.

Kritiku o porušovaní legislatívnych procesov označil za faloš a alibizmus. Pripomenul pozmeňujúci návrh SaS k súdnej mape krátko pred hlasovaním či schválenie podnikateľského kilečka v zrýchlenom režime. Za zneužitie legislatívneho procesu označil aj pozmeňujúci návrh SaS, ktorý mal priniesť 60-miliónový podvod v prospech oligarchov.

Obdobne argumentuje pri výčitke o ruinovaní verejných financií. Pripomenul veto liberálov pri zvýšení dane z hazardu, liehu či z mimoriadnych príjmov z ruskej ropy. Vyčíta im blokovanie zákona o rozpočtovej zodpovednosti či zmenu pri ochrane dôchodkového systému.

Zamyslieť sa podľa neho treba nad tým, ako sa dá brániť etika a morálka vo verejnej službe rozkrádaním verejných financií. Poukázal na znenie odôvodnenia návrhu SaS a poslancov, ktorí sa podeň podpísali. Pellegriniho označil za skorumpovaného zlodeja a pripomenul, že poslanci okolo neho boli súčasťou predchádzajúcej vlá­dy.

Urážky voči prezidentke

SaS v návrhu argumentovala aj urážkami Matoviča voči prezidentke Zuzane Čaputovej. Minister skonštatoval, že ho odmietla v čase pandémie, keď s ňou chcel spoločne vyzvať ľudí na zodpovednosť. Tvrdí, že na Slovensku je možno 100-tisíc vhodnejších žien na jej funkciu.

Viac z politiky

Reakcie poslancov

Na prejav postupne reagujú ostatní poslanci. Jana Bittó Cigániková poznamenala, že v prejave Matoviča napočítala 37 osobných útokov a 40 klamstiev. Pripomenula, že hnutiu OĽANO klesli za dva roky preferencie a Smeru-SD narástli, a to podľa nej dosiahol Matovič svojím prístupom.

Radovana Slobodu (SaS) mrzí, že za dva roky sa z bojovníka proti korupcii stal v súčasnosti asi najnepopulárnejší politik a manipulátor faktov.

Mária Kolíková (SaS) pripomenula, že inštitút veta ukotvený v koaličnej zmluve sa niekoľkokrát nerešpektoval. Aj Matovič podľa nej povedal, že veto v rodinnom balíčku rešpektovať nebude.

K odvolávaniu ministra Matoviča vystúpil aj Richard Sulík. Zopakoval, že odvolanie nie je jeho osobnou pomstou a že sa s Matovičom pokúsil „zakopať“ vojnovú sekeru. „Dôvody, prečo budem hlasovať za odvolanie Igora Matoviča, sú oveľa vážnejšie,“ povedal Richard Sulík.

Počas rozpravy Sulík zároveň vyhlásil, že žasol, ako to tam dva a pol roka vydržali. Ak by bol Matovič odvolaný, sú pripravení rokovať s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). Podotkol, že ak odvolaný nebude, k predčasným voľbám takmer s istotou nepríde.

Poslanci Národnej rady (NR) SR budú v rozprave o návrhu na odvolanie Igora Matoviča (OĽANO) z funkcie ministra financií pokračovať vo štvrtok (29. 9.) od 9.00 h.

Mimoriadna schôdza k tomuto bodu sa začala v stredu popoludní, vystúpili štyria poslanci prihlásení písomne, ale aj minister financií. Ústne sa prihlásili štyria poslanci, vystúpiť by mali ešte dvaja z nich.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR/Martina Kriková
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM