Správy Zo Slovenska

Rodičia, zbystrite! Daňový bonus na dieťa sa ZVÝŠI na 140 eur, aké sú podmienky?

Zvýšený daňový bonus uberie peniaze mestám a obciam. Má sa im to však vykompenzovať.

Ilustračný obrázok k článku Rodičia, zbystrite! Daňový bonus na dieťa sa ZVÝŠI na 140 eur, aké sú podmienky?
Zdroj: pixabay.com

Daňový bonus sa zvýši na 140 eur mesačne, a to na prechodné obdobie dvoch rokov a na vyživované deti do 18 rokov. Samosprávam sa to bude kompenzovať zo zdrojov z dane z príjmov právnických osôb. Vyplýva to zo schválených pozmeňujúcich návrhov k novele zákona o dani z príjmov, ktorú v utorok odobrili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Na dva roky

Na prechodné obdobie dvoch rokov sa na vyživované deti do 18 rokov zvýši daňový bonus na 140 eur mesačne na dieťa.

Hovorí o tom pozmeňujúci návrh z parlamentných výborov. Zvýšenie daňového bonusu vo výške 140 eur bude možné uplatniť pri splnení podmienok za kalendárne mesiace január 2023 až december 2024.

Kompenzácia pre samosprávy

Toto opatrenie bude mať negatívny dosah na výnos dane z príjmov fyzických osôb. Vzhľadom na to, že tento výnos je príjmom rozpočtov obcí a vyšších územných celkov (VÚC), navrhli poslanci György Gyimesi a Milan Kuriak (obaja OĽANO) v pozmeňujúcom návrhu kompenzovať dosah tohto opatrenia na samosprávu zo zdrojov z príjmov z dane z príjmov právnických osôb. Udeje sa to novelizáciou zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve.

Takto zvýšené sumy sa budú obciam a VÚC rozdeľovať a poukazovať rovnakým spôsobom ako výnos dane z príjmov fyzických osôb, teda podľa platného vzorca pre daň z príjmov fyzických osôb. Návrh počíta so zvýšením o 100 miliónov eur na rok 2023 z dôvodu zabezpečenia finančnej stabilizácie územnej samosprávy v nadväznosti na zvyšovanie cien energií.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM