TOS Lifestyle

Robíte TOTO počas horúcich dní aj vy? Hrozí krvácanie z nosa aj poruchy srdcového rytmu!

Horúčavy už začali a je to len začiatok. Je prirodzené, že ľudia sa počas nich snažia schladiť, toto však podľa odborníkov rozhodne nerobte.

Ilustračný obrázok k článku Robíte TOTO počas horúcich dní aj vy? Hrozí krvácanie z nosa aj poruchy srdcového rytmu!
Zdroj: TASR/František Iván

Mnohých počas veľkých horúčav ako prvé napadne dať si dobre vychladený nápoj. Ideálne priamo z chladničky alebo s viacerými kockami ľadu.

Od krvácania až po…

Ide však len o dočasnú úľavu. Telo sa totiž rýchlo snaží zahriať, čo nás opäť rozpáli. Navyše to môže spôsobiť pre ľudské telo nemalé škody.

Ako upozorňuje server Fakt.pl, pitie veľmi studeného nápoja počas veľkých horúčav môže viesť k teplotným šokom, bolestiam hrdla alebo dutín, krvácaniu z nosa a dokonca aj k poruchám srdcového rytmu!

Pozor pri prehriatí organizmu

Internistka a kardiologička Beata Poprawa v rozhovore pre abcZdrowie uviedla, že aj keď to na prvý pohľad môže znieť divne, v horúcich dňoch je dobré piť teplé (nie horúce) nápoje a dostatočne veľa.

V poriadku sú podľa nej aj mierne vychladené, ale určite nie studené nápoje, ktoré môžu spustiť v tele človeka šokovú reakciu.

Obzvlášť by sa takým nápojom mali vyhýbať ľudia, ktorí vykazujú príznaky prehriatia organizmu. Ak človek pociťuje slabosť, dýchavičnosť či búšenie srdca, najlepšie je podľa odborníčky sadnúť si do tieňa a vypiť nápoj izbovej teploty.

Mimochodom, čo je najlepšie piť počas horúčav? Odborníci upozorňujú na fakt, že alkohol pôsobí močopudne a rozširuje cievy, čo môže spôsobiť kolísanie krvného tlaku a dehydratáciu. Močopudný účinok majú aj energetické nápoje. Najlepšie je podľa nich siahnuť po obyčajnej vode, ideálne neperlivej.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM