ELA Rôzne

Riaditeľ ĽudiaĽuďom.sk: Dôverujte overeným charitám a darcovským portálom, nie číslam účtu na Facebooku!

Vojna na Ukrajine vyvolala obrovskú vlnu solidarity, zároveň sa však na internete objavili aj rôzne falošné zbierky.

Ilustračný obrázok k článku Riaditeľ ĽudiaĽuďom.sk: Dôverujte overeným charitám a darcovským portálom, nie číslam účtu na Facebooku!
Zdroj: unsplash.com / CC0 1.0

Varovala pred nimi aj softvérová firma Eset. Na čo si dávať pozor, keď chceme pomôcť, o tom sme hovorili s riaditeľom darcovského portálu ĽudiaĽuďom.sk Rolandom Kyškom.

Bezprostredne po začiatku vojny ste zmenili logo vášho portálu, ktoré jej dodnes v ukrajinských farbách. Prečo?

Chceli sme už v prvých hodinách ruskej invázie vyjadriť podporu Ukrajine a jej občanom. Logo je z marketingového hľadiska jedna z najvzácnejších hodnôt, ktoré organizácia má. Podľa neho vás vie užívateľ identifikovať a ak urobíte takýto zásah, je to silný signál. V histórii ĽudiaĽuďom.sk sme podobný zásah do nášho urobili po prvý raz.

Mnoho Slovákov pomáha či už materiálne alebo finančne. Prekvapila vás táto obrovská vlna spolupatričnosti?

Myslím, že prekvapila každého. Niekedy bola pomoc až živelná, málo koordinovaná, ale treba povedať, že útok na Ukrajinu prekvapil asi každého. Na toto sme nemohli byť pripravení. Čo je ale dôležité uvedomiť si je, že táto situácia tak skoro neskončí a pomoci bude treba veľa a nadlho.

Podľa čoho by sa mali orientovať ľudia, ktorí chcú pomôcť?

Čo sa týka materiálnych zbierok, nezačínal by som ich a hlavne nenosil niekam na hranice bez toho, aby som bol dohodnutý s niekým, kto pomoc potrebuje alebo ju vie distribuovať.

Čo sa týka finančných zbierok, už sa objavili prvé hyeny, ktoré sa chcú priživiť na biede iných a vojne.

Určite by som neprispieval na čísla účtov, ktoré sa šíria v rôznych facebookových skupinách bez toho, aby som si preveril o príjemcovi niečo viac. V tomto prípade odporúčam preferovať veľké osvedčené organizácie alebo aj ĽudiaĽuďom.sk, kde máte istotu, komu vaše príspevky idú.

Ako sa dá pomôcť cez ĽudiaĽuďom.sk?

Bezprostredne so začiatkom vojny začali zbierky predovšetkým organizácie, ktoré už na Ukrajine pôsobia a majú skúsenosti s humanitárnou pomocou. Príkladom je MAGNA, ktorá potrebuje peniaze na zabezpečenie liekov a zdravotníckeho materiálu pre deti a rodiny v núdzi na Ukrajine. OZ Berkat zas organizuje pomoc utečencom a koordinuje dobrovoľníkov v Prievidzi. Cez ĽudiaĽuďom.sk je možné pomôcť aj ďalším organizáciám, ktoré sa angažujú v tejto kríze ako je napr. Človek v ohrození alebo Slovenská katolícka charita.

Predpokladám, že už čoskoro sa situácia zmení a na ĽudiaĽuďom.sk, ktoré má dekádu skúseností s pomocou konkrétnym jednotlivcom či rodinám, pribudnú aj mnohé menšie výzvy na podporu. Pomoc budú potrebovať nielen veľké organizácie, určite budú vznikať lokálne iniciatívy s cieľom pomoci konkrétnym ľuďom alebo rodinám.

Ako na to, ak chce niekto tak pomôcť a zaregistrovať na ĽudiaĽuďom.sk výzvu na podporu konkrétnych ľudí v núdzi?

Je to veľmi jednoduché. Stačí si na www.ludialudom.sk vytvoriť najprv profil príjemcu a následne konkrétnu výzvu alebo aj viacero výziev na podporu. Náš tím je pripravený pomôcť každému pri registrácii takejto výzvy. Za viac ako 10 rokov fungovania ĽudiaĽuďom.sk sme sprostredkovali pomoc za 16,7 miliónov eur od takmer štvrť milióna darcov.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM