Eliška Šándorová Zo Slovenska

RETRO: Oranžová farba vdýchla šedivosti socializmu vlastný štýl

Pamätáte si na skladací pohár, „horčičák“ či sódovku? Pili sme aj z pozlátených hrnčekov a naše domácnosti žiarili oranžovou - od vysávačov po telefóny!

Ilustračný obrázok k článku RETRO: Oranžová farba vdýchla šedivosti socializmu vlastný štýl
Zdroj: Facebook

Dnes si môžete dať vyrobiť hrnček s vlastnou fotografiou alebo taký, ktorý po naplnení tekutinou mení farby. Kedysi sme pili naozaj z hocičoho a zúžitkovali sme aj pohár z marmelády či od horčice – tzv. horčičák poznajú mnohé generácie.

Aj pred desiatkami rokov sme boli trendoví. Mnohí si určite spomínajú na parádny skladací pohárik z umelej hmoty, ktorý ste „vyčarili“ z malého kolieska a mohli sa napiť kdekoľvek. Len ste sa nemohli pozabudnúť a pustiť ho z ruky plný – hneď sa poskladal a bolo po pití :)

Ovocné i zlaté

Za socializmu fičali hrnčeky s kytičkami, ovocím, pozlátené zlatým okrajom, ale aj „plecháče“. Tie poslúžili aj na zohrievanie. Na dedine, keď ešte nebola kanalizácia, boli priviazané na špagáte pri každej studni. Stačilo si nabrať čerstvej studenej vody. Nielen voda, ale i mlieko malo svoje „nádobí“. Veľké a malé kanvice nechýbali v žiadnej domácnosti ani v mestách.

"Tú hliníkovú mám dodnes. Chodila som s ňou ako malá pre mlieko v Bratislave do malej mliekarne v rodinnom dome na Ľudovom námestí,“ píše na sociálnej sieti fanúšička spomienok na socialistické detstvo.

Ošiaľ spôsobili poháre s nahými ženami, ktoré potešili mužov v krčmách. Deti zbierali tie so Šmolkami, staré mamy nedali dopustiť na ľudový motív. Mnohé slúžili iba ako dekorácia – viseli na stene a nikto z nich nemohol piť.

Čítajte aj: RETRO: Na sebe trenírky, na nohách jarmilky. Aké pomôcky nechýbali v aktovkách?

A aby sme neobišli kávu – poctivého turka sme pili najradšej z pohára bez uška, páliac si prsty, vypichujúc oko lyžičkou, ktorá v ňom nesmela chýbať!

RETRO: Oranžová farba vdýchla šedivosti socializmu vlastný štýl
34
Galéria
Zdroj: Facebook

Oranžová bola in

Šedivosť a počiatočnú socialistickú sivosť oživila žiarivá oranžová. Hoci poznáme bielu a čiernu techniku, táto farba si vyslúžila samostatnú éru v našich domácnostiach. Paradoxne, neskôr sa označovala za „smetiarsku“, keďže bola roky pracovným oblečením smetiarov a ich áut.

V 70. a 80. rokoch bola všade! Výbavu domácností tvorila divoká kuchynská linka, vysávače, telefóny, sušiče na vlasy, rádiá a vlastne takmer celá kuchynská výbava.

Čítajte aj: Hračky, pri ktorých vám prebehne pred očami celé detstvo: Čo nám kedysi stačilo k radosti!

Nejde len o farbu, ale tí starší budú určite súhlasiť, že spotrebiče neslúžili dva, ale dvadsať rokov! Práčky prali a mixéry šľahali (hoci hučali) aj cez dve generácie.

"Ja mám oranžovú kuchyňu ASTA po rodičoch dodnes. Kúpili ju v roku 1974 v Otroko­viciach a je ako nová,“ píše iná diskutujúca k spomienkam na staré oranžové časy.

Ak si chcete zaspomínať, viac fotografií nájdete v galérii.

Foto: facebook/vzpominky na socializmus

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM