Zuzana Vajayová Rôzne

Rakovina ženských orgánov u nás spôsobuje najviac úmrtí!

Rakovina je ochorenie, s ktorým by sme najradšej neprišli do styku. Bohužiaľ je málo ľudí, ktorí či už vo svojom rodinnom kruhu alebo okruhu známych nemajú resp. nemali niekoho s týmto ochorením.

Pre nás ženy je to o to ťažšie, keď ide o chorobu orgánov, čo nás ženami robia. Na Slovensku ženské orgány patria k najsmrteľnejším.

Druh rakoviny / priemerný počet úmrtí za rok:

  1. prsníky / 773
  2. maternica / 418
  3. pľúca / 360
  4. žalúdok / 299
  5. vaječníky / 263

Krajiny s najvyššou úmrtnosťou na rakovinu u žien v EÚ:

  1. Dánsko
  2. Maďarsko
  3. Česká Republika
  4. Slovenská Republika

Rakovina prsníka

Na tento druh rakoviny počas života ochorie 8 – 10 % všetkých žien. V zriedkavých prípadoch sú ňou postihnutí aj muži. Vekový priemer je medzi 45. – 50. a ďalej medzi 60. – 65. rokom života.

//Príznaky:// Hrčka alebo lokálne zhrubnutie časti prsníka, zmeny jeho tvaru, zmeny symetrie, vytrvalá bolesť a napätie v prsníku, sčervenanie, jamky, zväčšené póry, zápal, číry alebo krvavý výtok z bradavky, jej vpadnutie alebo iná deformácia.

//Priebeh:// Niektoré nádory sa zväčšujú veľmi pomaly iné zdvojnásobia svoju veľkosť v priebehu niekoľkých dní. Priemerne sa nádor zväčší na dvojnásobok asi za 100 dní a môže trvať aj niekoľko rokov kým sa zistí.

Rakovina maternice

Postihuje najmä ženy medzi 45. až 55. rokom života.

//Príznaky:// V rannom štádiu rakoviny maternice zvyčajne nespôsobujú nijaké zdravotné ťažkosti. S postupným sa rozvíjaním ochorenia prichádzajú aj ťažkosti ako nepravidelné krvácanie, bolesti v oblasti panvy, chrbtice a nôh, problémy s vyprázdňovaním a močením. V pokročilom štádiu chudnutie, stupňovanie bolesti, únava.

//Priebeh:// Začína sa nadbytočným rastom normálnych buniek endometria, čiže sliznice ktorá tvorí výstelku maternice. Rakovina vznikne premenou týchto buniek na nádorové. Neliečením sa rakovina šíri smerom dolu, smerom ku krčku a pošve. Potom prerastá cez stenu maternice do okolitých orgánov.

Rakovina vaječníkov

Je to najzhubnejší nádor ženských pohlavných orgánov. Objavujú sa v každom veku, no najčastejšie na začiatku menopauzy a počas nej.

//Príznaky: //Začiatočné štádia tohto ochorenia nespôsobuje nijaké ťažkosti. Postupne prichádza nevýrazná, ale trvalá bolesť v oblasti malej panvy, ktorá sa zhoršuje tlakom na postihnuté miesto, niekedy sa vyskytne aj bolesť pliec a chrbta, problémy s trávením, nadúvanie, nevoľnosť, vracanie, zápcha, hnačka, nepríjemný pocit plnosti, nevysvetliteľné nechutenstvo, časté močenie, krvácanie mimo menštruačného cyklu, bolestivý pohlavný styk, hmatateľná zdurenia v bruchu.

//Priebeh: // Začína sa rastom zhubných buniek v jednom alebo oboch vaječníkov, kde nevyvoláva nijaké príznaky. Ak sa nezačne s liečbou, rozšíri sa do ostatných orgánov malej panvy.

Rakovina pošvy

Je to zriedkavý typ nádoru a postihuje ženy. Podľa typu rakoviny postihuje ženy do 30. roku života, ale aj staršie ženy.

//Príznaky: // Vo včasných štádiách nespôsobuje žiadne ťažkosti . Neskôr sa môže dostaviť krvácanie alebo špinenie mimo obdobia menštruačného krvácania, bolesť alebo ťažkosti pri močení, bolestivý pohlavný styk, bolesti v podbrušku, zväčšené ingvinálne (slabinové) lymfatické uzliny, abnormálny výtok.

Autor:Diva.sk Zdroj: Diva.sk Link: http://diva.aktuality.sk/…jviac-umrti/

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM