Zo zahraničia

Putin a Si Ťin-pching sa ZHODLI: Obvinili USA z podkopávania bezpečnosti vo svete

Obaja prezidenti vo vyhlásení podľa stanice Sky News zdôraznili, že blízke vzťahy ich krajín neznamenajú vojensko-politickú alianciu.

Ilustračný obrázok k článku Putin a Si Ťin-pching sa ZHODLI: Obvinili USA z podkopávania bezpečnosti vo svete
12
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Rusko a Čína v spoločnej deklarácii podpísanej prezidentmi oboch krajín Vladimirom Putinom a Si Ťin-pchingom v utorok v Moskve obvinili Spojené štáty z podkopávania bezpečnosti vo svete. Informuje o tom TASR, čerpajúc zo správ agentúry AFP.

Výzva adresovaná USA

„Obe strany vyzývajú Spojené štáty, aby prestali podkopávať medzinárodnú a regionálnu bezpečnosť a svetovú strategickú stabilitu s cieľom zabezpečiť si jednostranné vojenské výhody,“ píše sa vo vyhlásení.

Ďalej v ňom uvádzajú, že k jadrovej vojne nesmie nikdy dôjsť, pretože takýto konflikt nebude mať víťazov.

Obaja prezidenti vo vyhlásení podľa stanice Sky News zdôraznili, že blízke vzťahy ich krajín neznamenajú vojensko-politickú alianciu. Nie sú totiž „podobné tým, aké existovali v čase studenej vojny“. Vzťahy Ruska a Číny takisto nie sú nasmerované proti tretím krajinám a sú nekonfrontačné, spresňuje sa vo vyhlásení.

Rusko-čínska spolupráca

„Som si istý, že rusko-čínska spolupráca má naozaj neobmedzené možnosti,“ vyhlásil neskôr na štátnej večeri Putin.

Si ešte predtým na tlačovej konferencii vyhlásil, že Čína zaujíma v otázke konfliktu na Ukrajine neutrálny postoj a je zástancom mieru a dialógu. Čínske médiá poukázali, že Putin ocenil „objektívny“ postoj Pekingu k vojne na Ukrajine. Ruský prezident vraj zároveň vyjadril ochotu čo najskôr pokračovať v mierových rozhovoroch s Ukrajinou, čo najvyšší čínsky predstaviteľ ocenil.

Urán na Ukrajine

Putin navyše po utorkovom stretnutí so Si Ťin-pchingom vyhlásil, že ak Británia pošle na Ukrajinu ochudobnený urán, Rusko bude na to nútené reagovať. Britské ministerstvo obrany v pondelok oznámilo, že pošle na Ukrajinu spolu s tankami Challenger 2 aj protipancierovú muníciu obsahujúcu ochudobnený urán.

Putin na tlačovej konferencii po stretnutí so Sim uviedol, že rusko-čínske vzťahy sú v súčasnosti najlepšie v histórii. „Rusko a Čína sú späté dobrými susedskými vzťahmi,“ povedal šéf Kremľa na tlačovej konferencii, uviedla televízia Sky News.

Čínsky prezident podľa britskej stanice BBC uviedol, že jeho krajina je za zmierenie medzi Ruskom a Ukrajinou a zastáva v tomto ozbrojenom konflikte neutrálny postoj. Čína podľa neho v tomto ohľade stojí na „správnej strane dejín“, čo BBC interpretovala ako kritiku dodávok zbraní zo Západu na Ukrajinu.

Čínsky mierový plán

Podľa Putina sa mnohé body nedávno predstaveného čínskeho mierového plánu pre Ukrajinu zhodujú s ruským pohľadom. „Mnohé z týchto bodov by mohol prijať aj Západ a Kyjev,“ citoval Putina britský denník The Guardian. Ruský prezident však zároveň poznamenal, že Západ nie je zatiaľ pripravený na čínsky mierový plán. Zopakoval, že Západ na Ukrajine bojuje „do posledného Ukrajinca“.

„Našou hlavnou prioritou je, prirodzene, obchod a hospodárstvo, keďže Čína je hlavným obchodným partnerom našej krajiny,“ povedal Putin.

Ako po stretnutí oznámil zahraničnopolitický poradca Kremľa Jurij Ušakov, Putin by mohol ešte tento rok opätovať návštevu čínskeho prezidenta cestou do Pekingu.

Ďalšie aktuálne správy

Čínsky prezident Si Ťin-pching na trojdňovej návšteve Ruska
12
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM