Aktualizované Filip Chudý Šport Ostatné športy

Prvý veľký ÚSPECH Slovenska na OH v Tokiu: Patrik Jány so životným výsledkom

Počas druhého súťažného dňa na olympiáde dorazila na Slovensko z Tokia prvá radostná správa. Postaral sa o ňu talentovaný strelec Patrik Jány.

Ilustračný obrázok k článku Prvý veľký ÚSPECH Slovenska na OH v Tokiu: Patrik Jány so životným výsledkom
Zdroj: TASR/Martin Baumann

Slovenský športový strelec Patrik Jány obsadil siedme miesto vo finále olympijskej súťaže vo vzduchovej puške na 10 m. Dve deviatky (9,6 a 9,8) ho v druhej dvojici výstrelov eliminácie pripravili o možnosť bojovať o vyššie pozície a ďalej už v súťaži nepokračoval. Finále ukončil s celkovým nástrelom 143,7 b.

Pre od najbližšieho štvrtka 24-ročného rodáka z Banskej Štiavnice reprezentujúceho farby VŠC Dukla Banská Bystrica je to zatiaľ životný výsledok.

Finále

Nášreprezentant mal vo finále sľubný štart, po prvom výstrele (10,8) dokonca viedol, potom začal v poradí klesať a po prvej sérii bol siedmy s nástrelom 50,8. V druhej priebežne klesol na ôsmu priečku, ale mal výborný záver a výstrelmi za 10,8 a 10,7 sa posunul na siedme miesto.

V eliminačnej fáze začal svojím najlepším výkonom 10,9, ktorý ho katapultoval na piatu pozíciu s dosahom na medailové priečky. V poradí 13. výstrel za 9,6 však znamenal prepad na siedme miesto, ktoré si už nedokázal ďalším pokusom vylepšiť a v priamom súboji s najbližším konkurentom Američanom Lucasom Kozenieským vypadol.

Spokojnosť

Štart finále mal olympijský debutant vynikajúci, trafil 10,8, ale o možnosť bojovať o vyššie pozície ho neskôr pripravili dve deviatky (9,6 a 9,8). „Naozaj som veľmi spokojný. To, že som sa dostal do finále je neskutočné. Mal som dnes talent na to, že som v najnevhodnejší moment trafil zle, u nás sa to trestá. Mal som dobrú stabilitu, všetko, ale tesne pred výstrelom sa to pohlo a ja som na to zareagoval nesprávne. Ale byť siedmy pri premiére na olympiáde je skvelé,“ uviedol po pretekoch.

Náš strelec sa po skvelom štarte prepadával nižšie, potom sa zasa pozviechal. Ako sú na tom jeho súperi nesledoval: „Nie, veľmi som nepozeral ako strieľajú ostatní. Snažím sa to sledovať čo najmenej.“ Nevyrušila ho ani zmena haly, keďže kvalifikácia a finále sa odohrali na dvoch rôznych miestach: „Ono to je rovnaké, svetelné podmienky boli síce iné, ale paradoxne lepšie ako v kvalifikácii. Ale všetko ostatné zostáva rovnaké.“

Športové správy

Hlas trénera

Siedme miesto svojho zverenca označil za úspech aj tréner Zoltán Baláž: „Som spokojný. Do finále sa kvalifikoval, to bol náš hlavný cieľ. Finále je lotéria. Vieme, že nie je až také silné, ale dúfali sme, že keby sa preklopil cez piate miesto, tak by sa mu lepšie strieľalo. Keď si v Brazílii na Svetovom pohári vybojoval miestenku na OH, tak pred ním vypadli dvaja, potom ďalší a pekne sa rozbehol. Teraz sa rozbehol neskoro. Bolo to o jednej-dvoch lepších ranách. Ale taká je streľba.“

Baláž však uviedol, že nervozitou to nebolo. Jeho zverenec totiž pôsobil pred finále veľmi uvoľnene. „Nie som si istý, či bol nervózny, to si rozoberieme. Ale on sám pred finále hovoril, že si to ide užiť a preto si nemyslím, že bol až tak nervózny.“

Ďalšia šanca

Jány sa v Asaka Shooting Range predstaví ešte raz, 2. augusta bude strieľať z ľubovoľnej malokalibrovky. „Musím sa priznať, že nám tento pandemický rok viac pomohol ako ublížil a veľa vecí sme doriešili. V Osijeku na SP Paťo ukázal, že s ním v tejto disciplíne treba rátať. Treba si počkať, uvidíme aké budú poveternostné podmienky a ako to vypáli. Máme teraz pár dní na tréning, tak sa posnažíme, aby z toho bolo finále aj tentoraz,“ povedal Baláž.

Slovenský olympionik sa v pretekoch predstavil so štartovým číslom 2024, čo ako keby symbolicky odkazovalo na hry budúcej olympiády. V Tokiu si debutant na najväčšom športovom sviatku vyskúša všetko potrebné a v Paríži by mohol byť silnejší: „Verím, že to tak bude,“ uzavrel s úsmevom.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Viac správ zo Slovenska

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM