Zo zahraničia

Ako PRVÍ v únii RUŠIA všetky opatrenia: Dánsko si to môže dovoliť vďaka 80 % zaočkovanosti

Dánsko zároveň už nebude od 10. septembra pokladať covid za „spoločensky kritické ochorenie“.

Ilustračný obrázok k článku Ako PRVÍ v únii RUŠIA všetky opatrenia: Dánsko si to môže dovoliť vďaka 80 % zaočkovanosti
Zdroj: TASR/AP

Vysoká miera zaočkovanosti umožnila v piatok Dánsku zrušiť všetky protipandemické obmedzenia. Opatrenia v krajine platili 548 dní a Dánsko sa stalo jednou z prvých krajín Európskej únie, ktorá pristúpila k zrušeniu všetkých opatrení, informovali agentúry AP a AFP.

Zrušené opatrenia

Dánsko rušilo jednotlivé opatrenia postupne, avšak od piatka prestáva platiť aj posledné nariadenie, na základe ktorého sa návštevníci nočných klubov museli pri vstupe preukázať digitálnym covidpasom – preukazom o očkovaní proti koronavírusu.

Dánsky minister zdravotníctva Magnus Heunicke však varoval, že v prípade, ak to bude nevyhnutné, vláda dokáže rýchlo protipandemické opatrenia znovu zaviesť.

Úrady zároveň trvajú na tom, že návrat k normálnemu životu musí byť doprevádzaný dodržiavaním hygienických opatrení a izolovaním nakazených, uvádza AFP.

Dánsko zároveň už nebude od 10. septembra pokladať covid za „spoločensky kritické ochorenie“, vyhlásil koncom augusta Heunicke.

Vysoká miera zaočkovanosti

Dánsko pristúpilo k postupnému uvoľňovaniu protipandemických opatrení po tom, ako zaočkovalo proti COVID-19 väčšinu svojich obyvateľov starších ako 50 rokov. V súčasnosti je v krajine plne zaočkovaných viac ako 80 percent všetkých ľudí starších ako 12 rokov, uvádza AP.

Dánsko zrušilo povinnosť nosiť na verejnosti rúška už v polovici augusta. Následne 1. septembra pristúpilo k znovuotvoreniu nočných klubov a postupnému rušeniu covidpasov a ostatných opatrení.

Dánsko patrilo k prvým krajinám, ktoré v marci 2020 vyhlásili čiastočný lockdown, keď uzavrelo školy, ako aj prevádzky obchodu a služieb, ktorých fungovanie nie je nevyhnutné. Počas pandémie svoje opatrenia uvoľňovalo i znova sprísňovalo a v apríli zaviedlo covidpas na vstup do reštaurácií, kín, posilňovní či kaderníctiev.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM