Aktualizované Zo Slovenska

Protest pred parlamentom neutícha: Demonštranti chcú postaviť stanový tábor

Pred budovou parlamentu je v strehu aj polícia. Zdá sa, že protestné zhromaždenie sa tak skoro neskončí.

Zdroj: TASR

Protest pred vchodom do Národnej rady (NR) SR v Bratislave, ktorý sa začal v piatok ráno, naďalej pokračuje. Vstup do budovy strážia desiatky policajných ťažkoodencov. Na mieste je aj antikonfliktný policajný tím.

Plánujú stanový tábor

Priebeh demonštrácie je po ranných niekoľkých potýčkach protestujúcich s políciou či novinármi nateraz pokojný.

Protestujúci deklarujú, že priestor pred parlamentom nechcú opustiť a avizujú aj postavenie stanového tábora.

Pred budovou momentálne stoja desiatky demonštrujúcich. Pred mikrofónom sa strieda viacero rečníkov. Dav opakovane skanduje heslá ako „vydajte nám parlament“, „gestapo“ či „Slovensko si nedáme“. Niektorí držia v rukách štátne vlajky i transparenty ako „stop covid podvodu“, „stop korona fašizmu“ či „očkovací teror“.

Avizujú, že chcú v proteste zotrvať aj ďalšie hodiny či až dni. Hovoria aj o postavení stanového táboru pred parlamentom. „Náš odpor bude pokračovať, nekončí to dnešným dňom,“ vyhlásili. Dav opakovane prišli podporiť aj opoziční poslanci z ĽSNS či Smeru-SD. Prisľúbili im aj zabezpečenie vody či potravín.

Viac o proteste pred parlamentom

Pred dav protestujúcich sa postavil aj expremiér a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Uistil ľudí, že jeho poslanci nepodporia v parlamente zákon týkajúci sa využívania COVID preukazov. Dav ho však vypískal. Protestujúci ho kritizovali za nosenie rúška, hovorili o falši a označili ho za zradcu.

Desiatky policajných ťažkoodencov začali postupne vytláčať protestujúci dav spred vstupu do Národnej rady SR v Bratislave smerom k ochrannej zóne pod schody vedúce k parlamentu. Zatiaľ sa to zaobišlo bez väčších incidentov. Demonštranti kričia heslá ako „gestapo“, v proteste chcú pokračovať.

Náhodné zhromaždenie?

Polícia krátko pred poludním zaslala k protestu stanovisko, kde ho označila ako „náhodné zhromaždenie väčšieho množstva ľudí“. Zároveň potvrdila, že zaznamenala narušenie verejného poriadku, keď sa väčšie množstvo ľudí snažilo vniknúť do NR SR.

„V rámci opatrenia bol využitý aj antikonfliktný tím, a to na priamu a intenzívnu komunikáciu s účastníkmi zhromaždenia, ktorá po celý čas prebiehala a aj naďalej prebieha. Keďže účastníci neakceptovali tento spôsob komunikácie, bola polícia nútená pristúpiť k prijatiu adekvátnych opatrení,“ uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

Bezpečnostnú situáciu na území hlavného mesta polícia naďalej monitoruje. „Ak by došlo k hromadnému narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku,“ dodal Szeiff.

Prečítajte si aj

Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) označil za fatálne zlyhanie polície a policajného prezidenta Petra Kovaříka, že sa protestujúci dav dostal až pred vstupné dvere do budovy parlamentu. Poznamenal, že protest bol dopredu avizovaný a polícia sa mala naň pripraviť.

Neprípustná agresia

Súčasťou demokracie je aj právo vyjadriť svoj názor. Dôležité však je, aby demonštrácie prebiehali pokojne. Akýkoľvek útok alebo agresia voči policajtom sú neprípustné. Premiér Eduard Heger (OĽANO) to uviedol v reakcii na piatkové protesty pred Národnou radou (NR) SR. Informovala o tom jeho hovorkyňa Ľubica Janíková.

„Rozumiem, že ľudia sú už z pandémie unavení a nikomu z nás nie sú opatrenia príjemné. Avšak robíme ich preto, aby sme chránili životy všetkých občanov Slovenska. Aj tých protestujúcich,“ skonštatoval predseda vlády.

Pred budovou parlamentu v hlavnom meste sa v piatok ráno zišli stovky nespokojných občanov. Protestujú proti vládnym opatreniam v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Žiadajú, aby v parlamente nebola prijatá novela zákona, v rámci ktorej by sa malo pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Odmietajú očkovanie proti ochoreniu COVID-19.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie dôležité aktuality

Stovky protestujúcich blokovali vstup do budovy parlamentu
20
Galéria
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM