Ľubomír Hudačko Zo zahraničia

Prognóza na najbližšie mesiace: Aká bude tohtoročná zima v Európe a na Slovensku?

Zaujímavá situácia nastáva ohľadom Slovenska, keďže naša krajina sa nachádza presne na hranici medzi suchými a vlhšími podmienkami zimy.

Ilustračný obrázok k článku Prognóza na najbližšie mesiace: Aká bude tohtoročná zima v Európe a na Slovensku?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Prognostici z americkej meteorologickej spoločnosti AccuWeather prišli s prognózou ohľadom tohtoročnej zimy v Európe. Informuje o tom portál iMeteo.sk.

Rovnako ako modely od ECMWF a UKMO, aj AccuWeather berie do úvahy veľký vplyv La Niña − oceánsky a atmosférický fenomén, ktorý je chladným náprotivkom El Niña.

Menej snehu

„Klimatológovia tvrdia, že fenomén La Niña bude naberať na sile a predpokladá sa, že jeho zosilňovanie bude pokračovať aj počas zvyšku jesenných a zimných mesiacov. Podľa prognózy AccuWeather čaká severské krajiny teplotne veľmi mierna zima a Veľkú Britániu a Írsko zima s väčšími mrazmi,“ píše iMeteo.sk s tým, že časti západnej, severnej a strednej Európy čaká menej zrážok, než je dlhodobý normál, takže sa očakáva, že bude aj menej snehu, a zima bude podľa prognózy suchšia v týchto oblastiach Európy.

Juh a juhovýchod Európy bude, naopak, vystavený početnejším zrážkam, čiže zima bude v priemere vlhká s početnejšími snehovými búrkami.

Ako na Slovensku?

Táto časť Európy má väčšiu šancu zaznamenať častejšie dažde a vetrom poháňané udalosti ako iné časti kontinentu.

„Zaujímavá situácia nastáva ohľadom Slovenska, keďže naša krajina sa nachádza presne na hranici medzi suchými a vlhšími podmienkami zimy, pričom južná polovica našej krajiny spadá pod prognózu zimy s početnejšími zrážkami a severná polovica Slovenska by podľa tejto prognózy mala čeliť zime s menej zrážkami,“ vysvetľuje ďalej iMeteo.sk.

Treba však zdôrazniť, že ide o dlhodobé prognózy, ktoré nie sú smerodajné, ale skôr orientačné, a jednotlivé prognózy meteorologických spoločností sa môžu od seba líšiť, dodáva iMeteo.

ilustračné foto

Ďalšie zaujímavosti zo siete Dnes24:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM