Zo Slovenska

Primátor Trebišova má toho dosť! VYTOČIL ho seriál Iveta, hovorí o POTUPE a urážkach

Nový seriálový hit sa nestretol s pochopením Trebišovčanov, ktorí sa cítia dotknutí. Primátor dokonca poslal vedeniu televízie otvorený list.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Trebišova má toho dosť! VYTOČIL ho seriál Iveta, hovorí o POTUPE a urážkach
Zdroj: Facebook.com/Marek Čižmár , Instagram.com/this.is.zea

TV JOJ 8. januára odštartovala nový slovenský seriál Iveta, v ktorom hlavnú postavu stvárňuje Alžbeta Ferencová. Zdá sa, že seriál z dielne režiséra Jana Hřebejka a scenáristu Petra Kolečka, bol zásahom do čierneho. Premiérový diel si pozrelo takmer 800-tisíc divákov.

Primátor hovorí o zosmiešňovaní

Nový televízny hit však nevyvolal iba pozitívne reakcie. Seriálová Iveta je Rómka žijúca v Trebišove. A práve východniari sa cítia dotknutí. Tvrdia, že Trebišov tvorcovia seriálu stvárnili ako najväčšiu slovenskú „dieru“. Zašlo to až tak ďaleko, že primátor mesta Trebišov Marek Čižmár napísal otvorený list adresovaný generálnemu riaditeľovi televíznej skupiny JOJ Group Marcelovi Gregovi. Ten tvrdí, že seriál negatívne zasiahol do života v meste, „čo zohľadňuje prevládajúci názor tu žijúcich obyvateľov.“

„Dlhodobo avizovaný projekt televízie JOJ – seriál IVETA – bol hneď od úvodu kampane prezentovaný a spájaný (zrejme účelovo) aj s mestom Trebišov, odkiaľ pochádza hlavná protagonistka, pričom už od prvej časti sa snaží navodiť jeho „skutočný“ obraz… Plne rozumiem tzv. prvoplánovým autorom a režisérom, že dnes už nie je doba, kedy máme zaujať, osloviť a potešiť svoje publikum inteligentným humorom. Avšak použiť hulvátstvo niektorých vyjadrení a vulgarizmov, zámerné prekresľovanie reality až dehonestáciu niektorých sociálnych skupín obyvateľstva (alkoholizmus školákov, zosmiešňovanie náboženského života, „jednoduchosť a prízemnosť“ vyjadrovania „tu žijúcich“ ľudí) spojenú so zosmiešňovaním kvality života na „východe“ na dosiahnutie humorného efektu je v skutočnosti len ukážkou totálneho úpadku kvality niektorých televíznych programov,“ napísal primátor Trebišova Marek Čižmár.

Prečítajte si tiež

Podľa prvého muža dotknutého mesta je neprípustné, že seriálové stvárnenie hraničí s hanobením a vytvára negatívny obraz o Trebišove a jeho obyvateľoch.

„Ľudia, ktorí tu žijú, spojili svoju budúcnosť s týmto krajom, lebo im je blízky a majú ho radi. Mnohí, ktorí stáli za týmto filmovým „dielom“ zrejme pozabudli, že je zásadný rozdiel medzi vtipným, príp. satirickým pohľadom na špecifický región a umeleckým stvárnením, postavenom na prízemnom humore a urážkach, ktorý ho v očiach mnohých ľudí, z ostatných častí našej krajiny, značne dehonestuje,“ píše sa v otvorenom liste.

Potupa a zosmiešňovanie

Podľa Mareka Čižmára seriálové stvárnenie regiónu spôsobuje nežiadúce polarizovanie spoločnosti: „Azda najsmutnejšie pre mňa, ako občana, pôsobí fakt, že na tvorbu a sprostredkovanie týchto nálad sa prepožičiavajú herecké osobnosti, ktoré máme späté s významnými divadelnými či hereckými rolami. Je to pre mňa a mnoho ľudí v mojom okolí veľké sklamanie! Vzhľadom na okolnosti a možnosti ďalších postupov, je zrejme jediným možným spôsobom, ako zasiahnuť a zabrániť ďalšej prezentácii tohto „diela“, ignorovanie a nízke čísla peoplemetra, čo sa prejaví v jedinom a hlavnom argumentačnom kritériu pre vysielateľa – sledovanosti.“

Primátor v otvorenom liste uviedol, že sa mesto obráti s podnetom na Radu pre mediálne služby. Ďalej televízii a jej divákom zaželal, aby „nikdy v živote nepociťovali také nálady neodôvodnenej potupy a zosmiešňovania, aké spôsobili už prvé časti seriálu Iveta tu žijúcim obyvateľom.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Posted by Dobré správy z Trebišova on Wednesday, January 11, 2023
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM